Koti löytyi pellon ja metsän reunasta – kasvukeskukset eivät Hautaloita kiinnosta

Luonto ja oma rauha saivat Hautalan perheen rakentamaan talonsa maalle. Kurikan kaupunki haluaisi lisää Hautaloiden kaltaisia perheitä asumaan kunnan alueelle.

Kurikka
Erika ja Mikko Hautala avaavat keittiön kaappeja.
Erika ja Mikko Hautala pohtivat mihin kaappiin astiat laitetaan uudessa kodissa.Olli Koski/Yle

Hautalan perhe haluaa asua pellon ja metsän reunassa maalla. Vuosi sitten Erika ja Mikko ryhtyivät rakentamaan omaa tupaa hirsistä ja nyt rakennus on jalkalistoja ja väliovia vaille valmis.

– Me ollaan luonnonläheisiä ihmisiä ja tykkäämme olla tällaisissa maisemissa omassa rauhassa. Tässä on hyvä olla ja hengittää, toteaa perheen isä Mikko.

– Tästä on myös nopeat kulkuyhteydet, kun iso tie kulkee tuosta läheltä. Kyllä kylille pääsee. Lisäksi tuosta läheltä löytyy vielä pieni kyläkoulu perheen pojalle, täydentää perheen äiti Erika.

Asun paikan valintaan vaikutti myös se, että perheen harrastuksiin kuuluvat metsästys, suunnistus sekä marjojen ja sienien poiminta. Kaikki tämä on mahdollista lähialueen metsissä. Lisäksi Hautalat pitävät itseään hyvin perhekeskeisinä ja asuminen omien vanhempien ja sukulaisten lähellä on tärkeää.

Lähtijöitä on enemmän kuin tulijoita

Kurikan kaupungissa asukasluku on ollut laskusuuntainen jo pitkään. Kaupunkiin ei synny uusia asukkaita samaa tahtia kuin heitä poistuu manalan majoille. Lisäksi muuttoliike on voimakkaampaa Kurikasta pois päin. Suurin osa lähtömuuttajista suuntaa Seinäjoelle, Ilmajoelle, Vaasaan, Kauhajoelle, Tampereelle tai Helsinkiin.

Kaupunki on juuri selvittänyt viime vuosien aikana muuttaneiden ajatuksia siitä, miksi Kurikasta lähdetään ja miksi sinne saavutaan. Selvityksestä käy ilmi, että poismuuttoon ovat yleisimpinä syinä muutto opiskelupaikkakunnalle, perheen perustaminen tai työpaikan sijainti. Lisäksi kunnallinen päätöksenteko saa osansa.

– Ihmiset ovat vastanneet myös, että kaupungin päätöksenteosta ja kehityksestä pitäisi pitää hyvää huolta ja sen pitäisi olla entistä avoimempaa. Tässä heijastuu varmasti tekemämme kuntaliitokset. Ne ovat aina hyvin tunnepitoisia asioita, kertoo Kurikan yritysasiamies Anne Koskela.

Kaupunki haluaa lisää tulomuuttajia

Yritysasiamies Anne Koskelalla ja Kurikan muilla virkamiehillä on kova savotta ja pohtiminen, kuinka kaupungin muuttotappio käännetään voitoksi. Ne ihmiset, jotka muuttivat Kurikaan, perustelivat tehdyssä selvityksessä muuttoa perheen perustamisella, asunnon löytymisellä tai työpaikan sijainnilla. Lisäksi moni arvioi, että sukulaisten läheisyys on vaikuttanut muuttopäätökseen.

– Vetovoimatekijöitä olivat myös luonto, lasten hyvä kasvuympäristö, turvallisuus ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Sirkustemppuja ei ole. Meidän pitää tehdä parempaa markkinointia ja viestintää, jolla me vaikutamme ihmisten tietoihin ja tunteisiin. Ehkä silloin se kelkka kääntyy ja tänne tullaan ja jäädään, toteaa Koskela.

Erika ja Mikko Hautalan talo ulkoa.
Erika ja Mikko Hautalan talo on juuri saatu valmiiksi.Olli Koski/Yle

Loppuelämän kohde

Hautalan perhe haaveilee asuvansa nyt rakentamassaan talossa loppu elämänsä. Maakuntakeskukset tai pääkaupunkiseutu ei perheen vanhempia kiinnosta. Perheen äidillä on puolentoista vuoden kokemus Helsingistä.

– Kyllä siinä näki ja koki kaikenlaista, mutta aika äkkiä siinä tuli ikävä takaisin maaseudun rauhaan. Täällä on oma rauha ympärillä ja niin on hyvä, sanoo Erika Hautala.