Ääri-islamistit vapauttivat norjalaisen panttivankinsa Filippiineillä

Vuonna 2000 ryhmän panttivankeina Jolon saarella olivat suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti.

Ulkomaat
Kuva Samalin satamasta. Vedessä purjeveneitä, taustalla Ocean View resort ja viidakkoa.
Kjartan Sekkingstad siepattiin Samalin saarelta Etelä-Filippiineillä 22. syyskuuta 2015.STR / EPA

Ääri-islamilainen Abu Sayyaf -ryhmä on vapauttanut norjalaisen panttivankinsa Kjartan Sekkingstadin. Ryhmä oli pitänyt Sekkingstadia vankinaan viidakossa Filippiineillä lähes vuoden.

Sekkingstad kaapattiin Samalin saarelta Etelä-Filippiineillä kahden kanadalaisen ja yhden filippiiniläisen naisen kanssa. Abu Sayyaf mestasi kanadalaiset kesäkuussa, kun ryhmän vaatimiin lunnaisiin ei suostuttu. Filippiiniläinen nainen, joka oli toisen kanadalaisen tyttöystävä, vapautettiin.

Hallitus käynnisti suuroperaation ryhmää vastaan kanada airplaisten mestausten jälkeen.

Sekkingstadin uskotaan olleen Jolon saarella, jolla Abu Sayyaf pitää myös malesialaisia, hollantilaisia ja filippiiniläisiä panttivankeja. Vuonna 2000 ryhmän panttivankeina Jolon saarella olivat suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti.

Norjalaismies vapautettiin Patikulin kaupungissa, ja hän on turvassa Moron kansalllisen vapautusrintaman luona. Se auttoi neuvotteluissa miehen vapauttamiseksi.

Islamilaista valtiota vaativa Abu Sayyaf on tunnettu 1990-luvulta saakka sieppauksista, lunnasvaatimuksista, kiristyksestä ja surmista. Aseistautunut ryhmä pitää majaansa Jolon ja Basilanin saarilla.

Lähteet: AP