STTK:n Palola: Onko Akavan ajatuksena poimia rusinat pullasta?

Akavan mahdollisen ay-yhteistyöstä irtautumisen vaikutuksia on STTK:n puheenjohtajan mukaan ennenaikaista arvioida mutta selvää on, että vaikutus on kielteinen joka tapauksessa.

Kotimaa
Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja Antti PalolaYle

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola yllättyi ja hämmästyi Akavan irtautumisuutisesta. Palolan mukaan nykytilanteessa tarvittaisiin palkansaajakeskusjärjestöjen tiiviimpää yhteistyötä.

Helsingin Sanomien mukaan Akava aikoo luopua EU:ssa yhteisestä edunvalvonnasta SAK:n ja STTK:n kanssa. Kolmen palkansaajakeskusjärjestön yhteinen Finunions-lobbaustoimisto on toiminut Brysselissä vuodesta 1991.

Akavassa kaavaillaan myös luopumista Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n rahoittamisesta. PT:tä ylläpitää kannatusyhdistys, johon kuuluvat SAK, STTK ja Akava jäsenliittoineen.

Palolan mukaan mahdollisilla luopumisilla on vaikutuksia PT:n ja Brysselin-konttorin rahoitukseen. Vaikutusten laajuutta on Palolan mukaan ennenaikaista arvioida mutta selvää on, että vaikutus on kielteinen joka tapauksessa.

– Meille on tämä Eurooppa-vaikuttamisen Brysselin-toimisto erittäin tärkeä eli entistä enemmän asioista kuitenkin päätetään Brysselissä ja on tärkeää, että meillä on siellä oma toimipiste ja oma suora vaikuttamiskanava. Toisaalta on myös erittäin tärkeää, että meillä on kotimaassa Palkansaajien tutkimuslaitos, joka tekee tutkimusta palkansaajille tärkeistä asioista, Palola sanoo.

Tikunnokassa raha

Hänen mukaansa on kuitenkin syytä ottaa rauhallisesti ja edetä asia kerrallaan. Palolan mukaan hallituksen toimeksianto työttömyysturvan uudelleenarvioinnista on ihan oma asiansa.

– Oma näkemykseni on, että siinä on tärkeä tehdä palkansaajien keskusjärjestöjen kesken yhteistyötä, jotta siinä saadaan mahdollisimman hyvä lopputulos.

Palola haluaa odottaa Akavan varsinaisia päätöksiä ennen STTK:n ratkaisujen tekemistä.

– Meidän on arvioitava tämä tilanne ja arvion perusteella tehtävä tarvittavat päätökset.

Palola korostaa ongelmallista olevan nyt se, että tikunnokkaan on nostettu se yhteistyö, johon tehdään merkittäviä rahallisia satsauksia.

– Mikäli ajatellaan, että voidaan luopua niistä asioista, joissa on rahallisia panostuksia toimintaan ja olla mukana niissä, joissa ei ole rahallisia panostuksia niin tulee mieleen hyvin nopeasti, että onko tässä ajatuksena tämmöinen rusinat pullasta -mentaliteetti. Se on meidän ehkä vähän vaikea hyväksyä.