Ruotsin Löfven: En eroa, vaikka porvariallianssi voittaisi vaalit

Pääministeri Stefan Löfven yrittää pakottaa porvaripuolueiden johtajat paljastamaan korttinsa ruotsidemokraattien suhteen.

Ulkomaat
Puolikuva Löfvenistä tummassa puvussa. Taustalla Ruotsin lippu.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.Maurizio Gambarini / EPA

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei aio oma-aloitteisesti erota pääministerin tehtävistä, vaikka porvaripuolueet voittaisivat seuraavat valtiopäivävaalit. Löfven kertoo päätöksestään sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Hän yrittää näin painostaa porvariallianssia paljastamaan korttinsa ruotsidemokraattien suhteen. Porvaripuolueet tarvitsisivat ruotsidemokraattien tuen, jotta Löfven voitaisiin erottaa pääministerin tehtävästä vaalien jälkeen.

"Porvarirjohtajat salailevat kantaansa"

– Allianssin johtajat mutisevat ja salailevat, mitä he ajattelevat ruotsidemokraateista. He eivät halua kertoa omaa hallitusvaihtoehtoaan. Heidän on tehtävä selväksi, mitä he aikovat, sanoo Löfven sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalaiset puolueet ovat tähän saakka välttäneet yhteistyön tekemistä oikeistopopulististen ruotsidemokraattien kanssa valtiopäivillä. Löfven pitää puoluetta rasistisena.

– Puolue on perimmiltään rasistinen. Jos porvarit aikovat normalisoida puolueen, poliittinen tilanne muuttuu. Mutta minun on vaikea uskoa, että keskustapuoluetta ja liberaaleja äänestävät pitäisivät siitä, että puolueet ovat riippuvaisia ruotsidemokraateista.

Löfven haluaisi yhteistyötä yli blokkirajan

Porvaripuolueiden puheenjohtajien kannat (siirryt toiseen palveluun)mahdolliseen yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa jakautuvat.

Löfven korostaa, että mikäli porvaripuolueet kertovat avoimesti aikovansa hallita ruotsidemokraattien tuella, hän eroaa oma-aloitteisesti vaalien jälkeen. Itse hän haluaisi muodostaa hallituksen, johon tulisi sosiaalidemokraattien lisäksi porvaripuolueita.

– Jos ruotsidemokraateille ei haluta valtaa, meillä on velvollisuus tehdä blokkirajat ylittävää yhteistyötä. Sellaisessa tilanteessa minun ei ole syytä automaattisesti erota, sanoo Löfven.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syksyllä 2018. Mielipidemittausten valossa näyttää siltä, että ruotsidemokraatit jatkaa vaa´ankieliasemassa.

Valtiopäivät äänestää pääministeristä kahden viikon kuluessa valtiopäiväavajaisista. Enemmistö eli porvaripuolueet ja ruotsidemokraatit yhdessä voisivat sillioin pakottaa Löfvenin eroamaan.