YK:n turvallisuusneuvosto hätäistunnossa – USA: Venäjän tekopyhyyttä

Yhdysvaltain koneiden kerrotaan tehneen ilmaiskun väärään kohteeseen ja surmanneen kymmeniä syyrialaisia sotilaita. Yhdysvallat kuitenkin torjui Venäjän arvostelun.

Ulkomaat
YK:n turvallisuusneuvoston kokous New Yorkissa.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui New Yorkissa joulukuussa.Justin Lane / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui yöllä Suomen aikaa hätäistuntoon Syyrian tilanteen vuoksi. Tunnin kestänyt kokous pidettiin Venäjän pyynnöstä.

Venäjä vaati pikaista kokoontumista Yhdysvaltain johtaman liittouman tekemän ilmaiskun vuoksi Deir Al-Zorin lentokentän lähellä Jebel Thardassa. Venäjä sanoi Yhdysvaltain koneiden hyökänneen Syyrian armeijan joukkoja vastaan.

– Vaadimme Yhdysvalloilta tarkan ja yksityiskohtaisen selvityksen tapahtuneesta, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova myöhään lauantai-iltana Moskovassa.

Venäjän mukaan iskussa kuoli ainakin 62 Syyrian sotilasta ja yli sata haavoittui.

Venäjä painottaa, että hyökkäykset vaarantavat Syyrian tulitauon ja hidastavat rauhansopimuksen aikaan saamista Syyriaan. Syyrian tulitauko alkoi maanantaina, mutta se on rikkoutunut jo monta kertaa.

USA pahoitteli, mutta haukkui Venäjän

Yhdysvallat on myöntänyt, että isku on saattanut tahattomasti kohdistua Syyrian joukkoihin. Pentagonin mukaan hyökkäys kuitenkin keskeytettiin, kun Yhdysvallat sai Venäjältä tiedon, että aiotussa ilmaiskukohteessa voikin olla syyrialaisia Isisin joukkojen sijaan.

Presidentti Barack Obaman hallinto on ilmaissut pahoittelevansa tahatonta Syyrian joukkoihin kohdistunutta ilmaiskua.

Yhdysvaltain diplomaatit kuitenkin paheksuivat Venäjän toimintaa. Pentagonin lehdistösihteeri Peter Cook painotti Venäjän asevoimien saaneen etukäteistiedon, että Yhdysvallat suunnittelee ilmaiskua kyseiseen kohteeseen. Venäjä ei yrittänyt estää sitä.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power piti Venäjän toimintaa tekopyhänä ja suomi sitä suorin sanoin:

– Venäjän on todellakin lopetettava halpamainen pisteiden keräily ja huomionhakeminen, ja keskityttävä hyvässä uskossa neuvoteltujen asioiden toimeenpanemiseen.

Lähteet: AP, AFP, Tass, Reuters