Ylen kysely: Suomalaiset uskovat vahvasti oman työpaikkansa säilymiseen

Useampi kuin neljä viidestä työntekijästä pitää työpaikkaansa joko erittäin tai melko turvattuna, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Kotimaa
Hitsaaja Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli 40 vuotta, nyt Meyerin Turun telakalla. Kuva 16.9.2016
Varsinais-Suomen TE-toimiston mukaan maakunnassa oli työttömänä tammikuun lopussa yli sata hitsaajaa.Kalle Mäkelä / Yle

Turkulainen Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli neljäkymmentä vuotta.

– Päädyin telakkalle töihin ihan vahingossa. Tulin telakan portille vuonna -76, tarjottiin töitä ja tänne jäin, Lundell-Lindqvist muistelee.

Usko siihen, että töitä riittä jatkossakin, eläkkeelle jäämiseen asti, on vahva.

– Pidän työpaikkaani erittäin turvattuna. Meillä on täällä nyt laivatilauksia vuoteen 2022 asti. Ikinä ei ole meillä ollut täällä tällaista tilannetta, huomauttaa Lundell-Lindqvist.

Hitsaaja Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli 40 vuotta, nyt Meyerin Turun telakalla. Kuva 16.9.2016
Pirjo Lundell-Lindqvist uskoo, että työt Turun telakalla jatkuvat. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle Kalle Mäkelä / Yle

Lundell-Lindqvistin mukaan myös omalla asenteella voi vaikuttaa työpaikan säilymiseen.

– Rohkeasti pitää tarttua joka työhön mitä tarjotaan, niin töitä on riittänyt tähän asti. Tämä on ollut se juttu, ei saa olla liian ronkeli.

Kuten Lundell-Lindqvist, valtaosa suomalaista luottaa tällä hetkellä siihen, että töitä ja kysyntää omalle osaamiselle riittää jatkossakin. Ylen taloustutkimuksella teettämästä kyselystä selviää, että luottamus työpaikan säilymiseen on säilynyt vahvana viime keväästä asti ja jopa hiukan vahvistunut.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kyselyn mukaan 84 prosenttia eli useampi kuin neljä viidestä työntekijästä pitää työpaikkaansa joko erittäin tai melko turvattuna. Miesten luottamus on naisia hiukan vahvempaa.

Viime joulukuussa kyselyyn vastanneista 77 prosenttia oli tätä mieltä. Samalla yhä harvempi pelkää työpaikkansa puolesta, vaikkei irtisanomisuutisilta ole vältytty keväällä eikä kesällä. Kyselyyn vastanneista kolme prosenttia pelkäsi työpaikan menettämistä. 10 prosenttia kertoi olevansa ajoittain epävarma oman työpaikkansa pysyvyydestä.

– Nyt on ollut julkisuudessa puhetta, että aallonpohja olisi saavutettu. Se ehkä vaikuttaa siihen, että ihmiset kokevat enemmän luottamusta työpaikan säilymiseen. Ihmiset ajattelevat myönteisesti, sanoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Vaikka tällä hetkellä tilauskirjat Turun telakalla ovat hyvällä mallilla, ei näkymät ole olleet aina yhtä auvoiset. Puhuria on ollut ja vuosikymmenten saatossa Lundell-Lindqvistin haalareissa onkin ehtinyt olla seitsemän eri työnantajan nimi. Erityisesti muistissa on 1980-luvun konkurssi, jolloin pelko työpaikan menettämisestä hiipi monen mieleen.

– Silloin mietittiin, että mitä jatkossa tapahtuu. Jos telakka olisi loppunut, sillä olisi ollut hyvin ikävät vaikutukset monen elämään, kertoo Lundell-Lindqvist.

Eniten potkuja pelkäävät työuransa keskivaiheilla olevat

Eri ikäryhmät suhtautuvat tulevaisuuteen eri tavalla. Eniten työpaikkansa puolesta murehtivat tällä työuransa keskivaiheilla olevat. Kun esimerkiksi alle 25-vuotiaista seitsemän prosenttia pelkää tai on ajoittain epävarma tylöpaikkansa puolesta, 35-49-vuotiaissa luku on yli puolet enemmän eli 15 prosenttia.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen selittää tulosta osin nuoruuden optimismillä.

– Nuoret eivät ole ehkä niin kyynisiä kuin vanhemmat ikäpolvet. He ovat tottuneet epävarmuuteen ja pätkätöihin, pohtii Pajunen.

Pajusen kuvailema nuori optimisti on parikymppinen Kristian Forsström. Forsströmillä on takana kolme vuotta sähköasentajan hommia. Tammikuussa Forsström aloitti hissiasentajaopinnot hissiyhtiö Koneen teollisuusoppilaitoksessa Hyvinkäällä. Hän luottaa, että alan erinomaiset työllisyysnäkymät takaavat työpaikan.

Hissiasentajaksi opiskeleva Kristian Forsström.
Hissiasentajaksi opiskeleva Kristian Forsström.Jouni Immonen / Yle

– Olo on luottavainen, että työpaikka tulee löytymään nyt ja jatkossa, Forsström sanoo.

Forsströmin luottoa lisää, että opinahjon eli hissiyhtiö Koneen tavoitteena on tarjota kaikille valmistuneille opiskelijoille töitä asennus- ja kunnossapitotoiminnoissa.

– Se, että annetaan mahdollisuus, että opiskellaan ja siitä sitten pääsee suoraan töihin kahden vuoden jälkeen, niin se on mielestäni iso asia, toteaa Forsström.

Jos oman alan työt kuitenkin jonain päivänä syystä tai toisesta loppuisivat, on Forsström valmis laventamaan työnhakukriteereitään.

– Kyllä mä väitän, että pitää olla valmis tekemään ihan mitä vaan, että pysyy työelämässä.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi yhteensä 2012 henkilöä, joista töissä on tällä hetkellä 1118. _Haastattelut tehtiin 29.8–12.9.2016 välisenä aikana. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa koko otoksesta. Edelliset vastaavanlaiset kyselyt on tehty tämän vuoden kesä- ja maaliskuussa sekä viime vuoden joulukuussa._