Norjan lohenkasvatus kitki huimat antibioottimäärät, mutta nyt syödään lohen täilääkettä

Norjan lohenkasvattamoiden antibioottien käyttö on vähentynyt 30 vuodessa 99 prosenttia, kertoo tutkimus.

Ulkomaat
Kaupan lohi.
Jyrki Lyytikka/ Yle

Norjan lohenkasvattamot ovat vähentäneet antibioottien käyttöä huimasti kuluneiden 30 vuoden aikana, kertoo Norjan eläinlääkintäviranomainen Veterinærinstituttet tutkimuksessaan. Asiasta uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 1987 Norjan vuonoihin pumpattiin jopa 48 tonnia antibioottia torjumaan kasvattamojen lohissa esiintyviä tauteja. Viime vuonna määrä oli supistunut yli 99 prosenttia 273 kiloon.

Antibioottien käyttöä on voitu vähentää, sillä lohille on kehitetty tehokkaita rokotteita bakteerien aiheuttamia sairauksia vastaan.

NRK:n haastattelema Norjan luonnonsuojeluliiton asiantuntija Arnodd Håpnes on tyytyväinen antibioottien käytön vähenemiseen.

Hän muistuttaa kuitenkin, että muiden lääkeaineiden käyttö on kasvanut dramaattisesti. Erityisesti lohissa loisivia täitä torjutaan valtavilla lääkemäärillä, mikä haittaa muuta luontoa.

Håpnes arvelee, että täilääkkeen rajusti kasvanut käyttö viittaa siihen, että täit ovat kehittäneet vastustuskyvyn lääkkeelle.