1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

New Yorkin kuvernööri: Manhattanin räjähdys oli pommi, muttei kansainvälistä terrorismia

Räjähdyksessä loukkaantui 29 ihmistä, joista valtaosa selvisi naarmuilla ja mustelmilla.

Räjähdyspaikka sunnuntaiaamuna 18. syyskuuta. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Manhattanilla lauantai-iltana tapahtuneen räjähdyksen aiheutti pommi, vahvistaa New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo.

Mikään ei edelleenkään viittaa siihen, että asialla olisivat olleet kansainväliset terroristit. Kukaan ei ole ilmoittautunut pommien rakentajaksi, eikä teon motiivia tiedetä.

Räjähdyksessä loukkaantui 29 ihmistä, joista 24 vietiin sairaalahoitoon. Yhdellä oli pistohaava, jota pidettiin vakavana. Muut saivat naarmuja ja mustelmia. Kaikki ovat päässeet sairaalasta koteihinsa.

Toinen pommi ei räjähtänyt

Alueelta löytyi neljän korttelin päästä toinenkin pommi, joka ei räjähtänyt. Se on kuljetettu turvallisesti pois paikalta.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo. Kuva: Andrew Gombert / EPA

– Ketkä tahansa pommit jättivätkään, löydämme heidät ja asetamme heidät oikeuden eteen, kuvernööri Cuomo sanoi.

Hän huomautti, että pommin räjäyttäminen New Yorkissa on terrorismia, mutta sen tarvitse olla yhteydessä kansainväliseen terrorismiin.

– Mikään ei tällä hetkellä viittaa kansainväliseen terrorismiin, mutta tutkinta on hyvin varhaisessa vaiheessa ja vasta alkamassa.

Toinen pommi näytti painekattilalta

Räjähdys tapahtui noin 20.30 paikallista aikaa Chelseassä. AP:n viranomaislähteen mukaan pommi oli sijoitettu työkalupakkiin, joka oli jätetty asuinrakennuksen eteen. Se rikkoi ikkunoita ja lennätti ilmaan rojuja.

AP:n lähteen mukaan toinen pommi näytti painekattilalta, johon oli liitetty johtoja ja matkapuhelin. Se löydettiin muovipussista. Sellaista käytettiin myös Bostonin maratonin räjäytyksessä vuonna 2013.

Myös New Jerseyn putkipommi syynissä

Liittovaltion keskusrikospoliisi FBI aikoo tutkia pommit rikoslaboratoriossaan Quanticossa Virgianiassa. Siellä tutkitaan myös lauantaina New Jerseyssä räjähtänyttä putkipommia. Toistaiseksi räjähdysten väliltä ei ole löydetty yhteyksiä.

Uutistoimisto Reutersin lähde huomauttaa, että pommeista tiedetään toistaiseksi hyvin vähän.

– Melkein kuka tahansa olisi voinut valmistaa nämä pommit ja käyttää matkapuhelimia niiden ajastimina. Internet on täynnä pomminrakennusohjeita.

– Pommien karkeus, sijoituspaikat ja suhteellinen tehottomuus eivät viittaa siihen, että asialla olisi ollut mikään kehittynyt ryhmä, nimettömänä pysyttelevä lähde sanoo Reutersille.

Tuhat poliisia lisää kaduille

Kaupunkiin on sijoitettu tuhat ylimääräistä poliisia varotoimena. Heitä on valvovat lentokenttiä, linja-autoasemia ja metroasemia.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mitään syytä uskoa, että kaupunkiin kohdistuisi jokin välitön uhka, sanoo kuvernööri Andrew Cuomo.

New Yorkissa alkaa tiistaina YK:n yleisistunto. Osa maailman johtajista saapuu kaupunkiin jo etuajassa.