Poliitikot painottavat: Ääriliikkeiden väkivallan vähättelyn loputtava

Antti Lindtman kirjoittaa, että Helsingin Asema-aukiolla pahoinpidellyn miehen kuoleman pitäisi pysäyttää kaikki suomalaiset.

Helsingin Asema-aukiolla järjestettiin muistotilaisuus 18. syyskuuta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Poliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Helsingin Asema-aukiolla uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksessa pahoinpidellyn miehen kuoleman johdosta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi blogissaan, että tapauksen pitäisi pysäyttää kaikki suomalaiset.

– Ääriliikehdinnän väkivallalle tai väkivallalla uhkailulle on oltava nollatoleranssi Suomessa, Lindtman kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että jokaisen demokraattisen puolueen velvollisuus on tuomita kaikenlainen väkivalta, etenkin demokratialle ja sananvapaudelle vaaraksi oleva. Lindtman painottaa, ettei kenenkään vastuuasemassa olevan pitäisi vähätellä ääriliikkeiden väkivaltaa.

"Uusnatsien toiminnasta vaiettu liian kauan"

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kirjoittaa Facebook-päivityksessään tuomitsevansa väkivallan:

– Tuomitsen jyrkästi äärioikeistolaisen väkivallan, jota mahdollisesti esimerkiksi Soldiers of Odin ja Suomen vastarintaliike ovat harjoittaneet, ja oikein erityisesti tuomitsen kuolemaan Helsingissä johtaneen väkivallanteon, jos sen motiivi oli äärioikeistolainen politiikka, Eerola kirjoittaa.

Hallintovaliokunta, jota hän johtaa, käsittelee muun muassa poliisi- ja ulkomaalaisasioita. Marraskuussa 2011 uutisoitiin, että Eerolan silloinen eduskunta-avustaja Ulla Pyysalo oli hakenut uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen jäseneksi vuotta aiemmin. Eerola itse on kuulunut maahanmuuttovastaiseen Suomen sisuun.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö painottaa Facebook-päivityksessään, että uusnatsien toimintaan voitaisiin puuttua jo nykylainsäädännöllä.

– On selvää, että Suomessa on aivan liian kauan vaiettu uusnatsien toiminnasta, hän kirjoittaa.

Niinistö muistuttaa, että Vastarintaliikkeen tilaisuuksissa Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä on pahoinpidelty sivullisia.

"Toiminnan laillisuus arvioidaan uudelleen"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kommentoinut tapausta useaan otteeseen sosiaalisessa mediassa. Facebook-kirjoituksessaan hän tähdentää, että suomalainen äärioikeisto ei ole mikään myytti. Hän korostaa, että äärioikeiston muodostaman uhkan vähättelyn on loputtava.

– He ovat jo nyt syyllistyneet useisiin väkivallantekoihin, ja nyt nuori ihminen on kuollut. Haluan, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus elää rauhassa ilman pelkoa fyysisen koskemattomuuden loukkaamisesta tai pahoinpidellyksi tulemisesta sen perusteella, miltä näyttää tai mitä arvoja edustaa, Andersson kirjoitti eilisiltana.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo, että väkivaltaisten äärijärjestöjen toiminnan laillisuus arvioidaan nyt uudelleen.