Kidnappaaja vapautti 14 öljytyöntekijää Nigeriassa

Nigerian poliisi ei kerro, maksettiinko syyskuun alussa siepatuista ja nyt vapautetuista henkilöistä lunnasrahoja. Sieppaukset ovat yleistyneet Nigeriassa lunnasrahojen toivossa.

Ulkomaat
Öljynjalostamo.
Nigeria on Afrikan suurin öljyntuottaja, mutta laajamittaisen korruption takia öljytulot ovat hyödyttäneet enemmän hallitsevaa eliittiä kuin koko kansaa. Kuvassa Chevron-yhtiön öljynjalostamo, jota rakennettiin Escravosissa, Warrin lähellä Niger-joen suistoalueella elokuussa 2010.George Esiri / EPA

Nigerian poliisi kertoo kidnappaajan vapauttaneen 14 öljytyöntekijää ja heidän kuljettajansa yli kaksi viikkoa sieppaamisen jälkeen, kertoo uutistoimisto AP. Asemies kidnappasi heidät Port Harcourtissa syyskuun alussa. Heidät kaapattiin bussista noin 60 kilometriä Port Harcourtista kaakkoon.

Kaapatut työntekijät olivat paikallisen öljy- ja maakaasuyhtiön Nestoilin työntekijöitä. Poliisi ei kerro, maksettiinko vapauttamisesta lunnaita.

Poliisin operaatio alkoi lauantaina ja päättyi sunnuntaina asetaisteluun. Poliisi ei saanut sieppaajia kiinni.

Nigeriassa öljytyöntekijöihin ja ulkomaisiin kohdistuneet kidnappaukset sekä väkivalta ovat viime vuosina lisääntyneet. Tekojen takana ovat olleet järjestäytyneet rikolliset ja kapinallisryhmät.

Nigerian poliisi sanoo sieppausten yleistyneen. Niitä tehdään lunnasrahojen toivossa. Panttivangit palautetaan usein vahingoittumattomina lunnasmaksujen jälkeen.

Kidnappausten avulla paikalliset kapinalliset pyrkivät neuvotteluihin kansainvälisten öljy-yhtiöiden kanssa. He vaativat tasa-arvoisempaa jakoa maan öljytuloista alueen asukkaiden kanssa. Tällä hetkellä maan öljytuloista hyötyy eniten Nigerian eliitti.

Lähteet: AP