Liittokansleri Merkelille takaisku Berliinin aluevaaleissa

Televisiokanava ARD ennakoi Merkelille tappiota ja kahden puolueen SPD-CDU yhteistyökauden päättymistä.

Ulkomaat
Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa Bratislavassa 16. syyskuuta 2016.
Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa Bratislavassa 16. syyskuuta 2016.Christian Bruna / EPA

Saksassa Berliinin alustavien osavaltiovaalien tulosten mukaan liittokansleri Angela Merkel kokee jälleen takaiskun, ennakoi televisiokanava ARD (siirryt toiseen palveluun). Samoilla linjoilla on myös saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Kaksi viikkoa sitten Merkelin puolue koki tappion myös Mecklenburg-Vorpommernin vaaleissa.

Berliinin suurimpana puolueena jatkaa sosiaalidemokraattinen puolue SPD, vaikka sekin näyttäisi menettävän muutaman prosenttiyksikön vaalitappion Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU tapaan. SPD:n ja CDU:n yhteen laskettu äänten menetys on arvioiden mukaan noin 12 prosenttiyksikköä.

Vaalien suurimpana voittajana voi pitää oikeistopopulistista Vaihtoehto Saksalle, AfD-puoluetta, joka nousee uutena puolueena osavaltion parlamenttiin. Puolue saanee selkeästi yli kymmenen prosentin kannatuksen. Puolue on perustettu edellisten aluevaalien jälkeen vuonna 2013. Se vastustaa Saksan nykyistä Mekelin johtamaa sallivaa pakolaispolitiikkaa.

Arviot perustuvat ovensuukyselyiden tuloksiin. Viralliset vaalitulokset vahvistetaan vasta maanantaiaamuna.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Berliini on myös yksi Saksan osavaltioista ja se on Saksan suurin ja Euroopan unionin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen.

Saksan 16 osavaltioiden vaalitulokset heijastunevat myös ensi vuoteen, jolloin Saksassa on liittopäivävaalit syksyllä 2017.