Norjalainen vapautettu panttivanki: Olen niin iloinen ja onnekas, että olen elossa

Yli vuoden panttivankina ollut Kjartan Sekkingstad luovutettiin Filippiinien viranomaisille sunnuntaina.

Kjartan Sekkingstad lentokentällä vapauttamisensa jälkeen. Kuva: Ben Hajan / EPA

Norjalainen panttivanki on vapautettu sunnuntaina Filippiineillä. Kjartan Sekkingstad vapautettiin yli vuoden kestäneestä Abu Sayyafin vankeudesta, kun hänet luovutettiin Filippiinien viranomaisille sunnuntaina.

– Olen niin iloinen ja onnekas, että olen elossa, Sekkingstad kuvaili tuntemuksiaan vapauttamisen jälkeen ennen kuin hän lensi tapaamaan Filippiinien presidenttiä Rodrigo Duterteä.

Sekkingstad siepattiin Samalin saarelta Etelä-Filippiineillä 21. syyskuuta 2015 yhdessä kanadalaisen John Ridsdelin, Robert Hallin ja Hallin filippiiniläisen tyttöystävän Marites Florin kanssa. Ridsdel mestattiin huhtikuussa ja Hallilta katkaistiin kaula kesäkuussa sen jälkeen kun lunnasrahojen määräaika oli rauennut. Kun Flor vapautettiin kesäkuussa, hän kertoi kauhuissaan militanttien iloinneen katsellessaan julmaa kohtelua.

Sekkingstad kuvaa sieppaustaan ja siitä jatkunutta vankeuttaan kauheana aikana. Vankeutta lisäsi pelko siitä, että hän saattaisi olla seuraava vanki, joka mestataan julmalla tavalla. Myös kohtelu oli julmaa. Vankeja pidettiin pimeässä ja heitä vahti jopa 300 raskaasti aseistettua vartijaa.

– Meitä kohdeltiin kuin orjia, hän kuvailee.

Norja ei maksanut lunnaita

– Norjan hallitus ei maksa lunnaita tässä tapauksessa eikä muissakaan tapauksissa, sanoo Norjan ulkoministeriön viestintäpäällikkö Fronde Andersen puhelimitse uutistoimisto AFP:lle.

Myös presidentti Duterten tiedottaja Martin Andanar sanoi Manilassa, että hallitus pitää kiinni lunnaiden maksamattomuuspolitiikasta.

– Siitä emme tiedä mitään, jos kolmas osapuoli, kuten Sekkingstadin perhe, on maksanut lunnaita, Andanar sanoi.

Abu Sayyafin tiedottaja kertoi paikallislehdessä sunnuntaina, että ryhmä sai Norjasta 30 miljoonaa pesoa eli noin 625 000 dollaria, joka on noin 556 000 euroa.

Abu Sayyaf –militanttiryhmä on muodostettu 1990-luvulla, joka on kytköksissä Osama bin Ladenin al-Quida verkostoon. Ryhmä on tunnettu tappavista pommi-iskuista, sieppauksista ja julmista mestauksista. Se on saanut Filippiineillä miljoonien dollareiden lunnaita erityisesti ulkomaalaisiin kohdistuneista sieppauksista.