Presidentti Putinin puolue voittaa Venäjän parlamenttivaalit

Kun äänistä on laskettu 90 prosenttia, Putinin tukipuolue on saamassa 54,2 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
Putin tulee ulos äänestyskopista äänestyskuori kädessään.
Presidentti Vladimir Putin vaalihuoneistossa Moskovassa.Grigory Dukor / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä on saamassa enemmistön äänistä duuman eli parlamentin alahuoneen vaaleissa.

Kun 90 prosenttia äänistä on laskettu, Putinin puolue saa 54,2 prosenttia äänistä, ja saa siten ainakin 338 paikkaa 450 parlamenttipaikasta. Kommunistinen puolue on saamassa 13,5 prosenttia, äärikansallinen Venäjän liberaalidemokraattinen puolue 13,3 ja Oikeudenmukainen Venäjä -puolue 6,2 prosenttia äänistä.

Kaikki neljä puoluetta tukevat Putinia ja ne muodostivat myös edellisen parlamentin. Aiemmin Yhtenäisellä Venäjällä oli duumassa 238 paikkaa.

– Voimme sanoa jo nyt varmuudella, että puolueemme varmisti hyvän tuloksen ja voitti. Tilanne on vaikea ja kova, mutta ihmiset äänestivät silti Yhtenäistä Venäjää, Putin sanoi valtiontelevisiossa heti äänestyksen jälkeen.

Alustavat tulokset ovat ääntelaskun edetessä pysyneet suurin piirtein samoissa lukemissa. Mikään muu puolue ei ylittänyt vaadittua viiden prosentin äänikynnystä.

Vaalien äänestysprosentti jäi kuitenkin edellisvaaleja eli vuoden 2011 vaaleja alhaisemmaksi. Äänestämässä kävi 47,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun viisi vuotta sitten äänestysprosentti oli 60. Äänestysaktiivisuus oli vaaliviranomaisten mukaan laimeaa esimerkiksi Moskovassa ja Pietarissa, missä vajaa puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Äänioikeus vaaleissa oli yli 111 miljoonalla ihmisellä.

Lähteet: AFP, Tass, Reuters