Tutkinnanjohtaja Asema-aukion pahoinpitelyä edeltäneestä tilanteesta: "On saattanut olla sanailua"

Poliisi on niukkasanainen Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn liittyen. Reilu viikko sitten nuori mies pahoinpideltiin uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa. Mies kuoli myöhemmin.

Kotimaa
Helsingin Asema-aukio muistotilaisuus 18. syyskuuta.
Helsingin Asema-aukio muistotilaisuus 18. syyskuuta.Berislav Jurišić / Yle

Poliisi otti viikonloppuna kiinni miehen, jota epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa. Epäilty vuonna 1990 syntynyt tekijä antautui poliisille itse sunnuntain vastaisena yönä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että epäilty tekijä ilmoittautui itse poliisille nähtyään poliisiauton.

Tutkinnanjohtaja Kruskopf ei tutkinnan tässä vaiheessa kommentoi millainen tausta epäillyllä on tai millainen kytkös epäillyllä on Suomen Vastarintaliikkeen toimintaan.

Poliisi on aiemmin vahvistanut, että tapauksen esitutkinnan perusteella nuori mies pahoinpideltiin uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa lauantaina 10. syyskuuta. Mies kuoli myöhemmin. Kruskopfin mukaan kuolemantuottamuksesta epäilty, nyt kiinniotettu mies oli mukana Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa.

Rikosnimike muuttui kesken tutkinnan uhrin kuoltua

Poliisin mukaan sillä on käsitys tapahtumien kulusta Suomen Vastarintaliikkeen viime viikon lauantaina tapahtuneeseen mielenilmaukseen liittyen.

– Uhri, joka nyttemmin on menehtynyt, on tullut paikalle ja pysähtynyt siihen hetkeksi. On saattanut olla jotain sanailua, Kruskopf kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Poliisi ehti kuulla uhria ennen tämän kuolemaa.

– Siihen oli tullut sivusta henkilö, joka oli pahoinpidellyt miehen sillä tavoin, että hän oli lyönyt päänsä. Hetken kuluttua pahoinpitelyn jälkeen pahoinpitelijä oli poistunut paikalta, Kruskopf kertoo.

Poliisin mukaan tapauksen tutkinta sai vauhtia sen jälkeen, kun pahoinpitelyn uhri menehtyi.

– Totta kai kun rikosnimike muuttui törkeästä vammantuottamuksesta törkeään kuolemantuottamukseen, totta kai se muuttaa asetelmaa, Kruskopf sanoo.

Poliisin mukaan se ei ollut paikalla Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksen aikana. Poliisi oli saanut mielenilmausta edeltäneenä yönä ilmoituksen muutaman ihmisen aikeesta jakaa lehtisiä. Ilmoituksesta ei käynyt ilmi, että kyseessä oli Suomen Vastarintaliike. Poliisi tuli paikalle, kun tieto pahoinpitelystä tuli sen tietoon.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu kuvaa, jossa näkyy, että poliisipartio on ollut asemalla.

– Itse mielenilmaisun aikana poliisi ei ollut paikalla. Kun pahoinpitely tapahtui, poliisi oli soitettu paikalle. Silloin on myös näkynyt tämä auto siellä, sanoo Kruskopf.

Helsingin Elielinaukiolla hiljennyttiin väkivallattoman, turvallisen ja rauhanomaisen elämän puolesta sunnuntaina. Pahoinpidellyn miehen muistotilaisuudessa oli mukana noin sata ihmistä.

Täsmennetty poliisin lausuntoa siitä oliko poliisi paikalla mielenilmauksen aikana, 19.9.2016 klo 10:34.