Honga kirurgisten leikkausten vähenemisestä: ”Sairaalan luonne muuttuu aivan toisenlaiseksi”

Yleisradion tietojen mukaan kirurgisia leikkauksia aiotaan keskittää. Vaasan keskussairaalan johtaja Göran Hongan mukaan kirurgian ylläpitäminen käy jatkossa todella vaikeaksi. Esimerkiksi synnytysten sektiovalmius on vielä täysi kysymysmerkki.

Vaasa
Vaasan keskussairaalan akuuttiosaston pääsisäänkäynti.
Tuomo Rintamaa / Yle

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan kirurgiset leikkaukset aiotaan keskittää kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan. Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus tekee kipeää kahdeksalle keskussairaalalle, jotka eivät kuulu 12 laajan päivystyksen sairaalan joukkoon. Näiden joukossa on Vaasa. Laajan päivystyksen sairaala alueella on tulossa Seinäjoelle. Göran Honga on ollut pitkään tietoinen keskityksistä.

– Jos se toteutuu siinä muodossa, mitä nyt kaavaillaan, niin se tarkoittaa käytännössä samaa, minkä puolesta on jo taisteltu toista vuotta. Eli pääosa kirurgiasta siirtyisi näistä kahdentoista ulkopuolelle jäävistä sairaaloista pois. Se tarkoittaa sitä, että sairaalan luonne muuttuu aivan toisenlaiseksi, Honga toteaa.

Vaasasta Seinäjoelle siirrettäisiin muun muassa rintasyöpä- ja paksusuolisyöpäleikkaukset. Tällä hetkellä leikkauksia suoritetaan noin 30 sairaalassa. Pienempien nivelten tekonivelleikkaukset keskitettäisiin viiteen yliopistosairaalaan. Potilaille keskittäminen tietää pidempiä matkoja hoitavaan sairaalaan. Honga uskoo, että myös henkilökuntaan tulee vaikutuksia.

– Me arvioitiin silloin toista vuotta sitten, kun tämä uutisoitiin Ylellä, että noin puolet volyymistä lähtisi pois. Sen jälkeen kirurgian ylläpitäminen käy kyllä todella vaikeaksi. Ei sitä kielletä, mutta sinne jäisi enää pienet toimenpiteet. Lääkärikuntaa ei kyllä kiinnosta olla töissä sellaisessa sairaalassa, Honga uskoo.

Hongan mukaan sairaalaan jäisi pääosin sisätauteja, kuntoutusta ja ehkä jonkin verran päiväkirurgiaa.

– Sen pohjalta, mitä hallituksen eri ministerit sanovat, niin synnytykset jäisivät. Se, millä lääkärivoimalla sektiovalmiutta ylläpidetään, niin se on kaikille täysi kysymysmerkki, Honga toteaa.

Honga uskoo, että ministeriön ehdotus otettaisiin käyttöön mahdollisimman nopeasti.

– Lakiehdotus annetaan nyt eduskunnalle lähiviikkoina. Se käsitellään osana budjettilakeja ennen budjetin käsittelyä eli viimeisimmän tiedon mukaan loka-marraskuun vaihteessa tämä olisi eduskunnassa, Honga toteaa.