Kyläpäällikkö käy illanvietoissa, kirjoittaa näytelmiä ja huikkaa raitilla – tästä mallia myös Suomen muille kunnanjohtajille

Tiina Heikka ei taivu arkiharmaaseen kunnanjohtajan rooliin, sillä nuori, energinen ja luova "pikkumyy" pitää pään pilvissä ja jalat maassa. Ja hoitaa unelmavirkaansa.

Luova johtaja
Tiina Heikka
Kuppi kuumaa ja unelmatorttu, niistä Tiina Heikka ottaa vauhtia päivän töihin. Tällä kertaa naurunaihetta antavat viikonvaihteen rekrymessujen järjestelyt.Tiina Jutila / Yle

Moottoripyörä ajaa kylänraittia kohti Lapinjärven keskustaa. Kypärän alta vilahtavat punaiset hiukset saavat kunnanjohtaja Tiina Heikan virnistämään iloisesti.

– Olisikohan Pelle Miljoona liikkeellä, hän tiirailee.

Punkin pioneerin saattaa hyvin bongata Lapinjärven kylänraitilla, sillä Heikan nuoruudenidoli muutti maalle parisen vuotta sitten.

Samoihin aikoihin Heikan suuri unelma toteutui ja hänet valittiin Lapinjärven kunnanjohtajaksi. Uusi kyläpäällikkö kiersi kylät, vietti kuntalaistensa kanssa ehtoita ja kuuli toiveita.

– Palasin lapinjärveläiseksi toisten lapinjärveläisten joukkoon. Halusin ja haluan olla mukana oman kotikuntani arjessa ja touhuissa. Se on antanut perheellemme meidän tarvitsemaamme yksityisyyttä, vaikka toisin kuvittelisi. Minähän en ole mikään virkahuoneeseen asettunut ylväs kunnanjohtaja, Heikka kihertää.

Sikalasta mutkan kautta kyläpäälliköksi

Heikka nauraa paljon, ja kirjoittaa. Hän kirjoittaa nimenomaan muuta kuin virkatekstiä, lähinnä näytelmiä, jotka hän itse ohjaa. Näyttämötaiteen pariin Heikan houkuttelivat teatterikärpäsen puraisemat lapinjärveläiset luottamushenkilöt.

– Lapinjärveläisyyteen kuuluu nauru ja itseironinen huumorintaju. Se yhdistää eri ikäisiä ja eri kieliryhmiin kuuluvia.

Kyläpäällikön työkokemus on karttunut kotitilalla lehmien parissa, sikalassa Porlammilla, taksinratissa Tampereella, toimittajana lähitienoiden paikallislehdissä ja sähkötyökoneiden myyjänä. Heikan mukaan opettavaisia hommia olivat kaikki.

Rile Norberg ja Tiina Heikka
Jokainen lapinjärveläisvauva saa sadan euron arvoisen vauvapussiin. Kunnanjohtajan kädenjälki näkyy siinäkin, sillä hän on kirjoittanut vastasyntyneelle runon. Pussukan ja sen sisällön on suunnitellut Rile Norberg.Tiina Jutila / Yle

Kunnanjohtaja ei mielellään perheestään puhu. Yksityisestä tuli kuitenkin julkista, kun Heikka vastavalittuna kunnanjohtajana huomasi yllättäen olevansa raskaana. Tytär on nyt kahden vanha ja mies jatkaa linja-autonkuljettajana. Isänsä Heikka menetti uuden työuransa alkumetreillä.

– Vuoden 2014 alku oli todella raskasta aikaa ja tunteet myllersivät rajusti. Oli isän kuolema helmikuussa ja pitkään kaivattu raskaus, josta alkuun en uskaltanut hiiskahtaakaan. Töissä oli edessä oman opinahjon, Porlammin koulun lakkauttaminen, huokaa Heikka.

Keskimäärin kaikki on hyvin, vaikka pää on pakastimessa ja peppu uunissa.

Pikku-Myytä hiusmartoa myöten muistuttava kyläpäällikkö teki sydän verta vuotaen lakkautusesityksen. Oli pakko, rahaa ei ollut ja oppilaskatokin koetteli. Vaikka Heikan pää on pilvissä, pysyivät hänen ja poliitikkojen jalat maassa.

– Meillä on hyvät poliitikot ja hyvä pössis. Meillä keskustellaan ja vallalla on kehittävä henki, tuumaa Heikka.

Riiteleviä poliitikkoja ei Lapinjärvellä ole nähty toisin kuin Askolassa ja Pornaisissa, joista ensimmäisessä riita koski kunnanjohtajaa ja toisessa kunnanhallitusta.

Jeespoks, sanoi kunnanjohtaja

Kunnon kyläpäällikön tavoin Heikka tervehtii kaikkia kylänraitilla kulkevia. "Hur går det", hän hihkaisee parille koulupojalle ohikulkiessaan ja saa vastauksen "Tack bra". Heikka on petrannut ruotsin taitojaan. Sen hän lupasi valitsijoilleen.

Kunnantalon kulmalla vuokratalon ranskalaisasukas purkaa Heikalle huoltaan asuntonsa kunnosta. "Tell Mauri or Ari about your problems", sanoo Heikka ja viittaa kunnan tekniikkavastaaviin.

Kunnanjohtajan kännykkä pirisee säännöllisin väliajoin. Edessä ovat Lapinjärven työllistymis- ja rekrytointimessut, joihin tarvitaan niin äänentoistolaitteisto kuin sähköpiano. Kyläpäällikkö hoitaa homman.

– Ei taida Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula tai kukaan perinteinen kaupunginjohtaja tehdä tällaista. Minusta on hauska olla mukana myös pienissä asioissa, nauraa Heikka ja tokaisee perään "jeespoks".

Heikka ei istu kunnanjohtajan työhuoneessa kuin tunnin, pari viikossa. Muu aika kuluu neuvotteluissa, kokouksissa ja ennen kaikkea verkostoitumassa.

Tiina Heikka
Kun Tiina Heikka ryhtyi opiskelemaan kunnallisoikeutta, pitivät hänen sukulaisensa sitä vitsinä. Mutta eivät enää. Tässä kunnanjohtaja esittelee söheröä, kuvaa tulevaisuuden Lapinjärvestä. Tiina Jutila / Yle

– Me olemme kovia puhumaan. Sanon usein, että jos tavallisesti varaatte aikaa tunnin, niin varatkaapa Lapinjärvellä kaksi. En halua eristäytyä työhuoneeseeni kunnanjohtajana vaan haluan olla mahdollistaja. Autan tarpeen tullen vaikkapa muuttajaa elämän alkuun Lapinjärvellä.

Ei Heikka tyydy vain pienten asioiden parissa näpertelyyn. Hän on kehittänyt kunnan yhteistyötä yliopistojen kanssa, jotta Lapinjärvestä tulisi parempi paikka elää. Aalto-yliopisto ja Lapinjärvi suunnittelevat yhdessä uutta asuinaluetta. Jyväskylän yliopisto auttaa kapula- ja hoivakielen ongelmissa. Heikka haluaa muuttaa kunnan kielen ihmislähtöisemmäksi.

Think like a village.

Itse asiassa Heikan ja kunnanvaltuuston haave on suurempi, sillä he haluavat koko Lapinjärvestä ihmislähtöisen kunnan. Sellaisen, jossa ensin kysytään kuntalaisilta, mitä nämä tarvitsevat. Nykyisin asioita pohditaan ensisijaisesti virkamiesten, rakennusten ja olemassa olevien palvelujen näkövinkkelistä. Ja asiakas, kunnan asukas on jossain kaukana ketjun viimeisessä mutkassa.

– Yleensä asiat ovat tyytyväisyyskyselyissä keskimäärin hyvin, vaikka pää on pakastimessa ja peppu uunissa.

"Think like a village" on Heikalle mieluisa lausahdus. Hän haluaa tuoda perinteisen kylän nykyaikaan ja luoda uutta yhteisöllisyyttä.

Esimerkkeinä uudesta kyläpäällikkö mainitsee Lapinjärven kirjastossa toimivan Koko Kylän Työhuoneen, jossa ompelukoneet laulavat ja kerhot pyörivät. Porlammilla paikallinen yhdistys pyörittää kuntosalia kunnan tiloissa.

– Kunta ei ole sekaantunut kummankaan toimintaan eikä onnistunut pilaamaan niitä. Kunta on tarjonnut mahdollisuudet ja hyvä niin.

Tiina Heikka
Ripaus vanhaa ja paljon uutta ajattelua, siinä Tiina Heikan anti Lapinjärvelle.Tiina Jutila / Yle

Kunnanjohtaja Tiina Heikka sai Lapinjärvelle tultuaan matonkuteista punotut kyläpäällikön käädyt. Niitä hän ei ole vielä käyttänyt ja tuskin käyttääkään. Kunnanjohtajalle riittää kun hän tuntee omansa. Tällä hetkellä tuttaviin kuuluu puolet Lapinjärven asukkaista ja määrä kasvaa. Pelle Miljoonakin on jo kyläpäällikön hyvänpäiväntuttu.

– Olen saavuttanut tavoitteeni, mutta toki voin ryhtyä isomman kunnan kyläpäälliköksi, kunhan paikan nimi on Lapinjärvi, Heikka heittää ilkikurisesti ja muistuttaa, että kyllä Lapinjärveen sopii liittyä.