Pihlajamäki: "Tiettyjen leikkausten keskittäminen on jo pitkään ollut keskusteluissa mukana"

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen mukaan leikkaustoiminnan keskittämisessä eri keskussairaaloiden rooli on vielä ison keskustelun aihe.

kirurgia
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti.Pasi Takkunen/Yle

Ylen tietojen mukaan kirurgisia leikkauksia ehdotetaan keskitettäväksi yliopistosairaaloihin ja laajan päivystyksen keskussairaaloihin.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki sanoo, että tiettyjen leikkausten keskittäminen on jo pitkään ollut keskusteluissa mukana.

– Leikkaustoiminta on sellaista, että toistot - yksittäisten kirurgien toistot ja tiimien toistot - ne parantavat laatua ja kyllä tällaista keskittämistä on jo jonkin verran tapahtunut.

Pihlajamäki mainitsee esimerkkinä, miten avosydänkirurgia on jo keskittynyt harvempiin sairaaloihin ja Pihlajamäen mukaan on ollut tiedossa, että joitakin leikkausryhmiä keskitetään lähinnä yliopistosairaaloihin ja osittain niistäkin vain muutamiin.

Tulevaisuuden kuva onkin Pihlajamäen mukaan sellainen, että yliopistosairaalat vahvistuvat entisestään. Myös kahteentoista laajan päivystyksen keskussairaalaan ollaan keskittämässä alueellisesti leikkauksia.

– Alustavissa papereissa on sanottu, että tällainen alueellinen keskittäminen tapahtuisi näihin laajan päivystyksen sairaaloihin ja mitä sitten jää niihin ei laajan päivytyksen sairaaloihin, se on iso kysymys. Niissäkin on aika erilaisia sairaloita, varsin suuria keskussairaaloita ja pienempiä keskussairaaloita eli ei varmaan mene aivan samalla sapluunalla joka sairaalan kohdalta, arvioi Pihlajamäki.

Käytännössä alueellinen keskittäminen voi Pihlajamäen mukaan tarkoittaa esimerkiksi tekonivelkirurgian keskittämistä laajan päivystyksen sairaaloihin. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä huolta on aiheuttanut ajatus syöpäkirurgian keskittämisestä yliopistosairaaloihin.

– Kuitenkin esimerkiksi eturauhassyöpä- ja rintasyöpäleikkausket ovat usein toistuvia leikkaustoimenpiteitä ja niiden keskitttämistä me ei pidetä järkevänä, sanoo Pihlajamäki.