Muikunpyynti Lapissa jo hyvässä vauhdissa

Muikunpyynti Lapissa on hyvässä vauhdissa ja vesien kylmetessä se vain kiihtyy. Kemijärvi on vanhastaan antoisa muikkuvesi. Viime viikolla paikallinen nuottakunta veti suositulta Kauhaselältä yli 300 kilon muikkuapajan. Myös kalastajien verkot jo välkehtivät tuota järven tarjoamaa syysherkkua.

muikku
Verkko täynnä muikkuja.
Verkko täynnä muikkuja.Jorma Korhonen / Yle

Kalastaja Taisto Törmänen vielä odottaa sitä kiivainta muikkusavottaa ja parhaita verkkokelejä. Siinä syksy häntä avittaa, kun jäähdyttää Kemijärven vettä vielä muutamilla asteilla ja muikun kutu pääsee päälle. Kalastajan päivät eivät ole samanlaisia. Tällä kerralla ahti ei ole antelias.

-Siellä on 20 metriä vettä alla ja verkot on nyt puolivälissä. Kemijärvi on iso vesi ja muikulla on tilaa uida verkosta ohikin. Ei se aina välttämättä satu kohalle, Törmänen tuumailee.

Pientä, mutta paljon

Mutta on kohdalle sattunutkin ja sehän pyytömiestä innostaa. Tänä syksynä Kemijärven muikku on pientä, mutta sitä on paljon. Verkon oikea silmäkoko ratkaisee saaliin. Tällä kerra 11-millinen verkko on pyytävin.

Törmäsen mukaan muikun pienuus johtuu menneistä koleahkoista kesistä. Ravintoa on ollut tarjolla vähemmän ja muikun kasvu on hidastunut. Kalaa kuitenkin on ja se rauhoittaa pyytäjien mieltä.

-No, tämä syksy on antanut lähinnä vain omat paistinkalat; muutaman kilon kerralla. Mutta eiköhän vielä jäsähdä kunnon saaliitkinn, kalastaja arvioi.

300 kiloa nuotalla

Tietoja isoista saaliistakin on kantautunut, Kemijärven nuottamiehiltä.

-Olin tuossa rannassa yhtäaikaa, kun nuottaporukka veti siinä minun verkkojen läheltä 300 kilon saaliin. Että kyllä sitä siellä on. Silloin kun muikku ei liiku, niin sen saa nuotalla ja silloin, kun se liikkuu sen saa verkoilla, mies pohdiskelee.