1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päijänteen muikkusaaliista ennakoidaan hyvää

Päijänteellä alkaneesta syksyn muikuntroolauksesta ennakoidaan hyvää saalista. Hyvää tulosta himmentää se, että pieni muikku ei kiinnosta kuluttajia ja sen hinta laahaa pohjalla.

Kotimaan uutiset
Muikkuja nuotassa
Pyry Sarkiola / Yle

Koko maan kalamääristä aletaan koota ensi vuoden alusta entistä tarkempia tietoja. Sisävesillä kaupallista kalastusta harjoittavien on ilmoitettava saaliinsa lajikohtaisesti Luonnonvarakeskukselle. Näin saadaan tarkempia saalistietoja jopa järvikohtaisesti. Esimerkiksi nyt on hyvä muikkuvuosi, mutta saaliit vaihtelevat vuosittain paljon.

Lämmin kausi toukokuussa auttoi.

Ari Sorvari

Ammattikalastaja Ari Sorvari iloitsee, kun pientä muikkua on alkanut nousta. Se ennakoi myös hyvää tulevaisuutta.

– Poikaskehitys on onnistunut ja keväällä kuoriutunut poikaskanta saanut vararavinnon jälkeen ravintoa. Luultavasti lämmin kausi toukokuussa auttoi, että muikut säilyivät hengissä. Tänä kesänä plankton-tilanne on ollut hyvä ja muikku on kasvanut runsaslukuiseksi kannaksi, arvioi Sorvari.

Ammattikalastaja Ari Sorvarin troolausretki suuntautui perjantaina Kuhmoisten satamasta Judinsaloon ja Tehinselkään Päijänteelle. Päivän saaliiksi hän arvioi 120-140 kiloa isoa, mutta myös pientä muikkua. Pienien muikkujen kaupankäynti on Sorvarin mukaan aika vaatimatonta.

– Pieniä määriä sitä saa myytyä ja hinta on naurettava. Onneksi muikut kasvavat ensi kesänä aika reipasta vauhtia isommaksi ja kelpaa sitten markkinoille. Kalastus on välillä odottelemista, kuvailee Sorvari.

Järvikalaa riittävästi

Uuden kalastuslain mukaan ainoastaan ammattikalastajat saavat toimittaa kalaa kauppaan. Ongelmaksi on välillä nähty se, että kauppoihin ei saada tarjolle riittävästi kotimaista järvikalaa. Ammattikalastaja Sorvari ei tunnista ongelmaa.

Nuoria ei tule alalle.

Ari Sorvari

– Ei se pidä paikkaansa. Esimerkiksi, jos olisin saanut keväällä kaikki hauet kaupaksi, olisin miljonääri. Mutta minä kalastin muun muassa haukea ja lahnaa vain sen verran, mitä sain hyvin myytyä.

Ammattikunnan ikääntymisen Sorvari sen sijaan näkee ongelmaksi.

– Kalastajat rupeavat ukkoontumaan ja nuoria ei tule alalle. Kalastus ei kiinnosta, koska tässä joutuu tekemään töitä, mutta joka asiassahan on hyvät ja huonot puolet. Tässä saa liikuntaa ja raitista ilmaa, mitä kouluterveydenhoitaja aikoinaan suositteli.

Lue seuraavaksi