Kokkolassa ei uskota leikkausten keskittämiseen: "Ei voi mennä läpi"

Ylen tietojen mukaan ministeriö aikoo keskittää leikkauksia laajan päivystyksen sairaaloihin ja se kirpaisisi toteutuessaan myös Keski-Pohjanmaata. Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma ei usko suunnitelmien toteutuvan – ainakaan Kokkolassa.

kirurgia
Leikkaus; leikkaussali; polvileikkaus
Yle Oulu

Yle Uutisten tietojen mukaan osa kirurgisista leikkauksista keskitettäisiin kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan. Kokkola kuuluu niihin kahdeksaan keskussairaalan, jotka menettäisivät leikkauksia, jos suunnitelma toteutuu. Muita ovat Kemi, Kajaani, Vaasa, Savonlinna, Mikkeli, Kotka ja Hämeenlinna.

Kokkola voi joutua luopumaan polven ja lonkan tekonivelleikkauksista ja osasta rinta- ja suolistosyöpäleikkauksia. Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma suhtautuu ehdotukseen kielteisen nuivasti.

– Ministeriön ajatus on kerrottu meille jo toukokuussa. En usko, että ehdotus toteutuu tuossa muodossa. Aluesairaaloista leikkauksia varmasti karsitaan, samoin osasta keskussairaaloita. Mutta tässä muodossa esitys ei mene läpi, sanoo Luoma.

Tässä on kyse ihmisten hengestä ja tasa-arvosta.

Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma

Tällä hetkellä keskussairaalassa Kokkolassa tehdään vuosittain noin 250 keinonivelleikkausta. Keskipohjalaispotilaille keskittäminen tietäisi huomattavasti pidempiä leikkausmatkoja, joko Ouluun tai Seinäjoelle. Siihen Keski-Pohjanmaa vetoaakin.

Myös Pohjois-Suomen Erva-alueen viisi sairaanhoitopiiriä sekä Soiten hallitus ovat voimakkaasti kritisoinneet muun muassa tekonivelleikkausten keskittämistä.

– Meillä on oltava riittävästi kirurgeja, että vakavasti loukkaantuneet voidaan hoitaa Kokkolassakin. 200 kilometriä on liian pitkä matka sellaiselle potilaalle. Tässä on kyse ihmisten hengestä ja tasa-arvosta. Päivystysasetus edellyttää, että kirurgian erityislääkäreitä on saataville, joten meidän suuri synnytysten määrämme puoltaa leikkausten säilyttämistä Kokkolassa, uskoo Luoma.

Soiten toimitusjohtaja on toiveikas, että lausuntokierros tuo korjauksia laki- ja asetusluonnokseen. Keskiviikkona Ilkka Luoma vieraileekin ministeriössä keskustelemassa asiasta.