1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Tukholma

Suomen uusnatseja johdetaan Ruotsista

Suomen vastarintaliikkeellä on pohjoismainen kattojärjestö, jonka toimintaa johdetaan Ruotsista. Tavoitteena on Pohjoismaiden kansallissosialistinen valtio.

Yle maailmalla: Tukholma
Valkopaitaisten ja mustakravattisten miesten rivistö kantaa vihreä-valkoisia lippuja. Edessä kulkee poliisi.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet marssivat Borlängessä vappuna 2016. SVT

TukholmaUusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen juuret ovat Ruotsissa. Sieltä varsinkin Suomen-yksikkö on saanut inspiraatiota, mutta toimintaa on myös Norjassa ja Tanskassa.

Ruotsissa järjestö perustettiin vuonna 1997, Suomessa vasta 2008.

Jäsenet pitävät tiivistä yhteyttä ja osallistuvat toistensa tapahtumiin. Esimerkiksi viime vuonna Jyväskylässä rähinään johtaneeseen mielenosoitukseen osallistui ruotsalaisia. Kaksi ruotsalaista oli myös pidätettynä.

Tavoitteena uusi valtio

Pohjoismainen vastarintaliike haluaa luoda Pohjoismaista itsenäisen valtion, jossa on yhteinen lainsäädäntö, puolustus ja valuutta. Myös Baltian maat kelpaisivat mukaan. Asukkaista muut kuin pohjoiseurooppalaiset halutaan palauttaa kotimaihinsa.

Pohjoismainen vastarintaliike julkaisi Nordfront.se-nettisivustollaan Helsingin tapahtumista Suomen-haaran lausunnon.

Tekstin mukaan paikalle tuli kuten tavallista organisoidusti vasemmistoradikaaleja ja antirasisteja haastamaan riitaa, mutta media puhui viattomista ohikulkijoista.

Ruotsin liike väkivaltaisempi

Ruotsin vastarintaliikkeen kuvataan olevan hierarkkinen, suljettu ja kurinalainen järjestö. Taustalla on paljon vakavasta väkivallasta tuomion saaneita henkilöitä.

MOT-ohjelma kertoi keväällä, että ruotsalainen vastarintaliike turvautuu hanakammin väkivaltaan kuin suomalainen sisarjärjestö. Ruotsalaiset näkevät itsensä vahvoina natseina, joiden pitää todistaa voimansa.

Ohjelmassa kerrottiin myös Suomen ja Ruotsin järjestöjen ideologisista ongelmista. Ruotsin koko vastarintaliike ajaa Hitlerin vanhakantaista oikeistonatsismia. Suomessa osa toimijoista on Ruotsin makuun liiaksi vasemmalla.

Ruotsin turvallisuuspoliisi pitää tiettävästi vastarintaliikettä äärioikeistolaisista ryhmistä suurimpana uhkana sisäiselle turvallisuudelle.

Mielenosoitukset lisääntyneet

Tukholmassa viimeisimmät levottomuudet sattuivat tammikuussa, kun satakunta naamioitunutta henkilöä hyökkäsi ulkomaalaistaustaisten ihmisten kimppuun viikonloppuyönä. Osallistujia uskotaan olleen useista äärioikeistolaisista ryhmistä.

Vuonna 2013 Ruotsin vastarintaliike hyökkäsi rasismia vastustavien mielenosoittajien kimppuun Tukholman Kärrtorpissa päiväsaikaan. Kahta henkilöä puukotettiin.

Ruotsissa on ollut lukuisia vastaanottokeskusten tulipaloja, joiden sytyttämisestä on epäilty äärioikeistoa. Vastarintaliike on kiistänyt tuhopoltot.

Rasisminvastaisen Expo-säätiön raporttien mukaan uusnatsit ovat olleet vuosi vuodelta yhä aktiivisempia. Mielenosoitusten lisäksi toimintaan kuuluu muun muassa lentolehtisten jakoa ja aatteellisten tarrojen levittämistä.

Äärioikeiston mielenosoitukset keräävät nykyään rasismia vastustavien vastamielenosoituksia.

Netti ja some luovat kanavia myös uusnatseille

Suomesta alkunsa saanut Soldiers of Odin -järjestö harjoittaa katupartiointia. Toiminta on laajentunut muihin Pohjoismaihin. Järjestö on itsenäinen, mutta samanhenkinen kuin vastarintaliike.

Natsismi Ruotsissa 2000–2014 -kirjan kirjoittaja Heléne Lööw arvioi, että internet ja sosiaalisen media ovat nostaneet natsien toiminnan ratkaisevasti uudelle tasolle.

Eristäytyneet, samaa ideologiaa kannattavat ihmiset tulivat tietoisiksi toisistaan. Samalla heille tuli väline organisoitumiseen ja nopeaan yhteydenpitoon, Lööw sanoo.

Lue seuraavaksi