Järjestystä arvostava hermostuu sekä vieraista tulijoista että erilaisista perheistä

Mikä meitä riivaa, kun ymmärrämme toisiamme tahallamme väärin? Ja miten mielipiteet sukupuolieroista ja politiikasta liittyvät yhteen?

kulttuuri
Ylen aamu-tv: Mikä suomalaista julkista keskustelua riivaa?
Ylen aamu-tv: Mikä suomalaista julkista keskustelua riivaa?

Oletko sinä lasiaivo vai muovailuvaha-aivo? Eli näkyvätkö mielipiteesi hyvinkin kirkkaasti ulospäin, mutta yritys muuttaa niitä voi särkeä koko kuoren? Vai ovatko näkemyksesi värikkäitä ja muokattavissa? Näin toimittaja ja tietokirjailija Johanna Korhonen kuvailee kahta erilaista tapaa katsoa maailmaa.

– Yksi kannattaa auktoriteetteja, hierarkioita ja esimerkiksi rangaistuksia. Toinen perustaa maailmankuvansa empatiaan ja toisten asemaan eläytymiseen. Molemmat ajatusmallit löytyvät meistä, mutta pääsevät vaihtelevasti näkyviin.

Suomen julkista keskustelua ja siinä käytävää "kulttuurisotaa" tutkinut Johanna Korhonen on pohtinut myös, miksi perheeseen ja sukupuolirooleihin liittyvät kysymykset herättävät niin paljon intohimoja, vaikka vaahdota voisi esimerkiksi köyhyydestä tai ilmastosta.

– Perhe ei merkitse vain yksityisyyden piiriä, sehän mielletään esimerkiksi kansakunnan vertauskuvaksi. Puhutaan maan isistä ja -äideistä. Kansa lähettää poikansa sotaan. Joten jos perheen mieltää tarkoittavan muutakin kuin kotia ja sukua, perheen erilaiset muodot ja perheenjäsenten roolit kuumentavat tunteita herkemmin.

Miten tietyt sanat aktivoivat tunteita? Sitä Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Korhonen käsittelee kognitiivisesta kielentutkimuksesta ammentavassa kirjassaan Mikä niitä riivaa?