Johtajaylilääkäri leikkausten karsimisesta: "Voidaan unohtaa soten lähipalvelut ja tasa-arvo"

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloita uhkaava leikkaustoimenpiteiden raju karsiminen ällistyttää Etelä-Savossa. Johtajaylilääkäreiden mielestä potilaiden kannalta parasta olisi, ettei heidän tarvitsisi matkustaa yliopistosairaalaan leikkaukseen.

Kotimaa
Mikkelin keskussairaala.
Petri Vironen / Yle

Etelä-Savossa ollaan hämmentyneitä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottamista kirurgisten leikkausten vähentämisestä. Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloista loppuisivat ainakin tekonivel- ja rintasyöpäleikkaukset kokonaan.

– Jos erikoissairaanhoidon päivystykseen tehdään tällainen harvennus, niin sitten voidaan unohtaa soten lähipalvelut, tasa-arvot ja saavutettavuudet, Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kati Myllymäki sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa, että esimerkiksi tietyt syöpä- ja tekonivelleikkaukset keskitetään jatkossa viiteen yliopistosairaalaan ja seitsemään keskussairaalaan nykyisten 30 sairaalan sijaan. Jos ehdotus toteutuu, eteläsavolaiset matkustaisivat jatkossa maakunnan ulkopuolelle päästäkseen tiettyihin leikkauksiin.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Panu Peitsaron mielestä alueellinen yhteistoiminta olisi järkevä ratkaisu potilaiden kannalta. Esimerkiksi Savonlinnassa jo käytössä ollut systeemi Kuopion yliopistosairaalan satelliittisairaalana olemisessa on ollut toimiva.

– Parasta potilaan kannalta olisi, että heidät voitaisiin jatkossakin leikata Savonlinnassa, vaikka toiminta olisikin KYS:in alaisuudessa.

"Taso on ollut hyvä jo nykyisellään"

Leikkausten keskittämistä perustellaan muun muassa leikkausten laadun ja turvallisuuden paranemisella. Kati Myllymäen mukaan leikkausten laadun ja potilasturvallisuuden korostaminen on erinomainen asia, mutta taso on ollut hyvä jo nykyisellään.

– Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan tekonivelkirurgiaa kohtaan ole esitetty mitään laatuepäilyjä. Haluaisin nähdä niitä laatumittareita, joilla näitä mitataan, Myllymäki perää.

Peitsaron mukaan yksittäisten tai harvaan tehtyjen leikkausten kohdalla keskittämisellä voi olla hyötyjä.

– Määrällisesti tällaisissa leikkauksissa osaamista voidaan joko ylläpitää tai parantaa paremmin kuin paljon tehtävissä niin sanotuissa bulkkileikkauksissa, Panu Peitsaro sanoo.

Molemmille sairaaloille kirurgian vähentäminen tekisi kipeää. Peitsaron mukaan vaikutus olisi Savonlinnalle suuri.

– Kirurgian, sisätautien ja anestologian päivystyksen tulee säilyttää. Se edellyttää, että on järkiperäistä päiväaikaista toimintaa riittävä määrä ja riittävän laajasti, jotta päivystäjien osaaminen voi säilyä.