Ruotsalaislehti: Venäjältä Ruotsiin suuntautuu uusi mutta huippusalainen uhka

Dagens Nyheter -lehden lähteiden mukaan äkilliseen päätökseen Gotlannin puolustuksen vahvistamisesta oli jokin tietty syy, ei pelkästään turvallisuustilanteen yleinen kiristyminen.

Ulkomaat
Joukko maastopukuisia sotilata ruohikossa. Taustalla Visbyn kaupungin muuri.
Ruotsalaissotilaita harjoittelemassa viime viikolla Visbyn tuntumassa Gotlannissa.Sören Andersson / EPA

Ruotsalaisen Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Ruotsi päätti aikaistaa Gotlannin-joukkojensa jäämistä saarelle, koska Venäjän lisääntyneestä sotilaallisesta uhasta oli saatu huippusalaista tietoa. Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Mikael Bydén ilmoitti viime keskiviikkona yllättäen, että saarelle jää taisteluosasto heti eikä puolen vuoden päästä.

Bydén sanoi tuolloin, että syynä on Itämeren tilanteen yleinen kiristyminen, mutta nimenomaista uhkaa ei hänen mukaansa ollut. Dagens Nyheter kertoo maanantaina toista. Sen turvallisuuslähteistä saamien tietojen mukaan Ruotsilla on tiedossa tietty uhka, joka kohdistuu Venäjältä Ruotsiin.

Tieto on määritelty niin salaiseksi, että siitä voidaan kertoa vain hallituksen päätöksellä, DN kirjoittaa. Puolustusministeri Peter Hultqvist ei ole vastannut lehden kommenttipyyntöön.

Seurauksen näkyvät, syy ei

Tiedusteluopin professori Wilhelm Agrell Lundin yliopistosta arvioi, että tiedustelupalvelu on saanut informaatiota, josta kansalaiset näkevät vain seuraukset, eivät itse tietoa.

Pysyvien joukkojen äkillinen sijoittaminen Gotlantiin on poikkeuksellista. Kylmän sodan monien kriisien aikana Ruotsin sotilaallista valmiutta nostettiin hitaasti ja harkiten, mutta nyt Ruotsi osoitti, miten nopeasti se voi siirtyä sanoista tekoihin, Agrell sanoo.

Puolustuspolitiikan asiantuntija Stefan Ring kommentoi DN:lle (siirryt toiseen palveluun), ettei uutinen yllätä häntä nykytilanteessa, vaikka tiedot ovatkin liian vähäisiä uhkatason arvioimiseksi.

Ruotsin maaperä on kiinnostava sekä Venäjälle että Yhdysvalloille ja Natolle, joten Ruotsi joutuu vedetyksi mukaan, vaikkei itse olisikaan toimija, Ring sanoo.