Sari Raassina leikkausten keskittämissuunnitelmista: "Laatu paranee"

Kokoomuksen kuopiolainen kansanedustaja, syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmia kirurgisten leikkausten osaamisen kokoamisesta.

sairaanhoitopalvelut
Sari Raassina.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Ylen Savo-Karjalan kansanedustajatentissä Sari Raassina sanoi maailmalta olevan selvä näyttö siitä, että leikkausten laatu paranee, kun leikkaustiimille karttuu kokemusta ja omassa työhistoriassa on samanlaisia tapauksia riittävän paljon.

– Jos miettii etäisyyksiä ja sitä, kuinka usein ihmiselle tällainen vaikea tai haastava leikkaus syntyy, niin eipä niitä tapauksia kovin monta ole ja ainakin itse valitsisin sen parhaan mahdollisen yksikön toimenpiteen suorituspaikaksi, Raassina sanoi tentissä.

Jos sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat toteutuvat, esimerkiksi rintasyöpää ja tekonivelleikkauksia leikattaisiin vain yliopistosairaaloissa ja seitsemässä muussa laajan päivystyksen sairaalassa nykyisten kymmenien sairaaloiden sijasta.

Muun muassa keuhkosyövän, peräsuolisyövän ja robottiavusteisen eturauhassyövän leikkaaminen puolestaan keskitettäisiin viiteen yliopistosairaalaan.

"Resursseja ei sotessa saa hukata"

Sari Raassina on aiemmin valittanut, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa ovat liiaksi nousseet keskiöön "hallinnolliset häkkyrät" sisältökysymysten sijaan.

– Nyt olisi erittäin tärkeää, että pääsisimme pois osaoptimoinnin maailmasta. Jos saavutamme sen tavoitteen, että puhallamme yhteen hiileen ja pyrimme rakentamaan kaikille mahdollisimman hyviä palveluita, niin silloin olemme hyvällä tiellä. Resursseja ei saa hukata, hän sanoo.

Fimean saaminen Kuopioon herkkä aihe

Sari Raassina vakuuttaa tekevänsä kaikkensa, että Fimean pitkään palloteltu alueellistaminen saatetaan maaliin ja pääpaikaksi ankkuroidaan Kuopio.

– Tämä on herkkä aihe ja on ymmärrettävää, että eri alueilla on erilaisia näkökulmia, mutta luulen kaikkien Savo-Karjalan kansanedustajien seisovan yhdessä rintamassa ja tekevän parhaansa, että saamme Fimean pääkonttorin Kuopioon, Raassina sanoo.

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei ole vielä kantaansa asiassa ilmaissut. Edellinen ministeri Hanna Mäntylä teetti asiassa jälleen uuden selvityksen, jossa päädyttiin esittämään vastoin aiempaa alueellistamispäätöstä Fimean pääpaikan siirtämistä Kuopion sijasta Helsinkiin.

Repivää keskustelua luvassa talousarviosta

Eduskunta aloittaa tiistaina lähetekeskustelun ensi vuoden talousarvioesityksestä ja siihen liittyvistä budjettilakiesityksistä. Keskustelu jatkuu koko loppuviikon ajan.

– Odotan valitettavasti aika repivää keskustelua. On aivan selvää, että hallituspuolueilla ja oppositiolla on erilainen näkökulma meidän taloustilanteeseemme tällä hetkellä ja ennen muuta siihen, kuinka ongelmia pitäisi ratkaista, Raassina sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että löytyisi yksimielisyys siihen, että kipein haaste on työttömyys ja pystyttäisiin kaikilla mahdollisilla keinoilla, joita budjetin raameissa on, lisäämään mahdollisuutta työntekoon.