1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustaja Kulmuni: Pohjoismaiden torjuttava yhdessä väkivaltaisia ääriliikkeitä

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni muistuttaa, että Suomen Vastarintaliike on osa Ruotsista johdettua Pohjoismaista Vastarintaliikettä.

politiikka
kansanedustaja Katri Kulmuni
Jarno Tiihonen / Yle

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni nostaa esiin pohjoismaisen yhteistyön tärkeyden ääriliikkeiden toimintaan puuttumisessa. Hän muistuttaa, että viime päivinä järkytystä herättäneen väkivaltaisen Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n toiminta on osa Ruotsista johdettua Pohjoismaista Vastarintaliikettä.

– Pohjoismainen Vastarintaliike on vahvin Ruotsissa. Siellä liikkeen jäseniä on syyllistynyt väkivaltarikoksiin. Järjestön tavoitteena on perustaa kaikki Pohjoismaat ja jopa Baltian maat kattava kansallissosialistinen valtio, Kulmuni kirjoittaa tiedotteessaan.

Kulmuni pitää selvänä, että tällaisen järjestön toimintaan on puututtava myös yhteispohjoismaisesti.

– On varmistettava, että maiden suojelupoliisien yhteistyö sujuu ja siihen on riittävät valtuudet, Kulmuni sanoo.

Toiminnan laillisuus arvioitava

Kulmunin mielestä äärijärjestöjen toiminnan ja niihin kuulumisen laillisuus on arvioitava.

– Väkivaltainen toiminta on ehdottoman tuomittavaa ja lainvastaista. Ongelmallista on, jos järjestön tavoitteisiin liittyy väkivaltaa tai sen ihannointia. Keinot puuttumiseen on oltava.

Kulmuni kysyy Pohjoismaiden ministerineuvostolta, miten Pohjoismaat ovat puuttuneet ja aikovat puuttua väkivaltaisiin äärijärjestöihin, ja onko tarkoitus esittää väkivaltaa käyttävien järjestöjen tai niihin kuulumisen kriminalisointia.

Kulmuni on Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Lue seuraavaksi