Hyppää sisältöön

Alppien muumioituneen jäämiehen bakteereista apu tämän päivän mahavaivaisille?

5 300 vuotta sitten eläneen Ötzin löytymistä 25 vuotta sitten juhlistetaan tutkijakonferenssilla. Hän on edelleen ehtymätön tiedon lähde.

Ötzin ruumista säilytetään Bolzanossa olosuhteissa, jotka muistuttavat hänet tuhansiksi vuosiksi säilönyttä alppiseutua. Muumio otetaan harvoin tutkittavaksi, jotta se ei tuhoudu. Kuva: EPA

Alpeilta neljännesvuosisata sitten löytyneen kivikautisen miehen tutkimuksissa paljastuu menetelmien kehittyessä yhä uutta tietoa. Pohjois-Italiassa Bolzanossa maanantaina alkavassa tutkijakonferenssissa yksi aiheista ovat Ötzin mahan bakteerit, joista toivotaan hyötyä nykylääketieteelle. 

Aemmin tänä vuonna kerrottiin, että Ötzin mahalaukussa oli ollut helikobakteereja. Puolella nykyisestä ihmiskunnasta on niitä mahassaan, mikä tekee löydöstä erityisen kiinnostavan myös lääketeollisuudelle.

Tutkijat onnistuivat kansainvälisellä yhteistyöllä avaamaan 5 300 vuoden ikäisen bakteerin koko perimän. He löysivät myös markkeriproteiineja, jotka kertovat Ötzin elimistön reagoineen tulehdukseen, vaikka mahan limakalvoja ei olekaan säilynyt tutkittaviksi.

Ötzin bakteeri saattoi olla suopea

Koska helikobakteeri siirtyy useimmiten perheenjäseneltä toiselle, ihmisten asutushistoria ja helikobakteerin historia ovat sidoksissa toisiinsa. Vakiintunut olettamus oli, että eurooppalaisilla oli bakteerinsa jo ennen kuin he asettuivat aloilleen viljelemään maata.

Ötzin bakteerien lähimmiksi sukulaisiksi osoittautuivat kuitenkin tämän päivän Keski- ja Etelä-Aasian helikobakteerit. Tutkijoiden uusi päätelmä on, että kantoja oli Ötzin aikaan kaksi, aasialainen ja afrikkalainen, ja niistä yhdistyi vasta myöhemmin eurooppalainen versio.

Joka kymmenes tämän päivän helikotartunta aiheuttaa mahahaavan, katarrin tai muun mahasairauden. Voi olla, että Ötzin aikaan helikobakteeri oli vielä vaaraton tai jopa hyödyllinen, sanoo EURAC-insituutin paleopatologi Albert Zink.

Ötzi ei ainakaan näytä karttaneen vaikeasti sulavaa ruokaa: juuri ennen kuolemaansa hän oli syönyt mahan täydeltä alppikauriin lihaa.

– Ehkä se oli avulias bakteeri, joka auttoi raa'an lihan sulattamisessa. Lääkeyhtiöt ovat hyvin kiinnostuneita meidän tutkimuksestamme, Zink sanoi itävaltalaiselle The Local (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle Ötzi-konferenssin alla. Hän kertoi myös, että tutkimus jatkuu.

.
.