Alkoholisteista yritetään tehdä kohtuukäyttäjiä – Suomalainen lääkkeen ja terapian yhdistävä hoitomuoto leviää maailmalla

Suomessa kehitelty alkoholismin hoitomuoto Contral on aloittanut maailmanvalloituksensa Yhdysvalloista. Tähän saakka alkoholiongelmaisille on rapakon takana suositeltu täysraittiutta.

Kotimaa
A glas of beer in a women's hand.
Mullistavaksi Contralin kehittämän hoidon tekee se, että siinä potilas saa itse määritellä tavoitteensa: täysraittiuden ohella se voi olla myös kohtuukäyttö.Jyki Lyytikkä / Yle

Jos kymmenen alkoholiongelmaista olisi koolla ja heiltä kysyttäisiin, haluatteko lopettaa juomisen kokonaan, käsiä nousisi ehkä kolme tai neljä. Loput haluaisivat jatkaa juomista. Tähän markkinarakoon iskee Contral. Se on kehittänyt hoitomuodon, jossa nalmefeeni-lääkitykseen yhdistetään kognitiivinen käyttäytymisterapia. Menetelmä ja lääke ovat alkuperältään suomalaisia. Contral on yksi esimerkki ns. palveluviennistä.

Mullistavaksi hoidon tekee se, että siinä potilas saa itse määritellä tavoitteensa, täysraittiuden ohella se voi olla kohtuukäyttö. Suomessa menetelmällä on hoidettu tuhansia potilaita Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Moni on saanut alkoholinkäyttönsä hallintaan, mutta pitkäaikaiset tutkimustulokset puuttuvat. Tutkimustulokset ovat myös ristiriitaisia.

Jukka Keski-Pukkila
Jukka Keski-PukkilaTiina Jutila / Yle

– Yhdysvalloissa suosiossa ovat olleet täysraittiutta vaalivat kahteentoista askeleeseen perustuvat terapiat. Nyt siellä keskustellaan, ovatko ne sittenkään tehokkaita, ja siinä on meidän markkinarakomme, sanoo Contral Clinicsin toimitusjohtaja Jukka Keski-Pukkila.

35 miljardin dollarin markkina

Keski-Pukkila on kiireinen mies. Hän on juuri saapunut Manchesteristä. Rapakon takana hän on rampannut enemmänkin ja matkat ovat alkaneet tuottaa tulosta. Suomalainen Contral Clinics on solminut kaksi erillistä lisenssisopimusta Pohjois-Amerikkaan, klinikat toimivat eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Yhdysvalloissa myös hinta ratkaisee. Suomalainen hoito on sikäläisittäin halpa, hoidon hinnaksi kaavaillaan noin viittätuhatta dollaria. Kahdentoista askeleen hoidot, joita amerikkalaiset suosivat, ovat internaattihoitoja. Niissä alkoholiongelmaiset viettävät 28 päivää tiiviissä terapiassa maaseudun rauhassa. Ne maksavat noin 20 000 dollaria per hoitokerta, arvioi Keski-Pukkila. Contral-menetelmä taas on avohoitoa ja siksi edullisempaa. Kyseessä on tuhannen taalan paikka suomalaisfirmalle.

– Jenkkimarkkinan arvo on päihdehuollossa on noin 35 miljardia vuodessa, mutta menestyksemme riippuu siitä, miten hyvin amerikkalaiset saavat myytyä meidän hoitomenetelmäämme, sanoo Keski-Pukkila.

Suomessa Contralin hoitopaketti maksaa lääkkeineen noin 2 500 euroa. Siihen kuuluu kahdeksan avohoitokäyntiä lääkärillä tai psykologilla. Heidän tehtävänsä on kehua, kannustaa ja otattaa labrakokeita. Kuuden kuukauden kuluttua potilas on omillaan. Suomessa hoitoa on annettu vuodesta 1996.

– Asiakkaillamme on paljon menetettävää. Heillä on vielä työ ja perhe. Siksi he tulevat, jatkaa Keski-Pukkila.

Kohtuukäyttö ei sovi kaikille

Helsingin yliopiston Päihdelääketieteen professori Hannu Alho on myös Contralin vastaava lääkäri. Hän on hoitanut tuhansia potilaita menetelmällä. Alho pitää kohtuukäyttöön pyrkimistä hyvänä vaihtoehtona sellaisille, jotka eivät halua lopettaa kokonaan. Heitä on alkoholiongelmaisista suurin osa, koska lopettaminen on vaikeaa. Siihen pystyvät yleensä vain sellaiset, joille on jo tullut maksakirroosin kaltaisia kuolettavia sairauksia. Silti kohtuukäyttö ei sovi kaikille. Maksansa pilalle juoneille Alho suosittelee täydellistä raittiutta.

Hannu Alho
Hannu Alho on sekä päihdelääketieteen professori että Contralin vastaava lääkäri. Tiina Jutila / Yle

– On selvitettävä juomahistoria, kuinka pitkään on juonut ja kuinka paljon. Sillä ei ole merkitystä, onko juonut keskiolutta vai väkeviä, molemmat ovat yhtä vaarallisia. Olennaista ovat juodut määrät. Lääkärin on katsottava myös maksa-arvot ja ultra-äänitutkimuksessa selvitettävä, onko potilaalle alkanut kehittyä rasvamaksa, joka on kirroosin ensioire.

Kirroosipotilaita Alho ei menetelmällä hoitaisi. Joskus lääkäri ja potilas ovat eri mieltä. Kohtuudessa pysymistä pitkän linjan päihdelääkäri suosittelee aivan kaikille. Turvallinen alkoholimäärä on yksi annos päivässä, mutta kerralla ei saisi juoda viittä enempää. Alho ei usko niitä, jotka kertovat juovansa maun takia. Hänen mielestään juomista ei kannata perustella myöskään terveyssyillä.

– Ei alkoholista ole yhdellekään solulle mitään hyötyä. Se tuo elimistölle pelkästään hukkakaloreita. Oikeastaan alkoholi on myrkyllinen aine.

Vaikka hoidossa ei tuputeta täysraittiutta, voi lääke toimia porttina siihen.

– Kun lääkettä käyttänyt oppii uudenlaiseen elämään, hän saattaa todeta, että mihinkäs minä sitä yhtäkään kaljaa nyt enää tarvitsen.