1. yle.fi
  2. Uutiset

Arvio: Jukolan Osuuskaupan omistajat hyötyisivät jopa miljoonia sulautumalla PKO:n kanssa

Osuuskauppa-asiantuntijan mukaan Jukolan Osuuskaupan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan yhdistyminen hyödyttäisi Ylä-Karjalan asukkaita merkittävästi.

S-ryhmä
S-etukortti ja rahaa.
Esa Huuhko / Yle

Pohjois-Karjalassa on kaksi osuuskauppaa, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja Jukolan Osuuskauppa. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä usein niin sanotusti normaalimaakunnittain osuuskauppoja on vain yksi.

Syy siihen, miksi Pohjois-Karjalassa osuuskauppoja on kaksi on yksinkertainen: raha. Kolme vuosikymmentä sitten S-ryhmä oli kriisissä. Aloitettiin Suomen historian suurin yrityssaneeraus.

PKO ryömi pohjamudissa, mutta Jukolan Osuuskauppa oli taloudellisesti vahva. Tästä syystä maakunnassa on kaksi vihreän kortin tarjoajaa.

Osuuskauppojen yhdistämisestä on puhuttu jo vuosien ajan hiljakseen. Hieman isompaan ääneen aprikointia käytiin, kun PKO osti Jukolalta karjalaiskylä Bomban helmikuussa 2016.

Jopa yhdistymisestä keskusteleminen on kuuma peruna, jota osuuskauppaväki välttelee. Tämä kävi ilmi, kun Yle Joensuu lähetti kyselyn molempien osuuskauppojen hallinnolle.

Jukolan Osuuskaupan hallintoneuvosto keskusteli keväällä yhdistymisestä.

Nyt puheenjohtaja Matti Timonen vastasi koko hallintoneuvoston puolesta, että juuri nyt ei ole tarvetta fuusioitumiselle.

– Realistisesti tunnistetaan se, että toimialueellamme väki vähenee ja kysyntä pienenee ja näin yrityksen kannattavuuden elementit pikkuhiljaa heikkenevät. Jos omistajat niin tulevaisuudessa päättävät, voisi Jukola jossakin vaiheessa liittyä Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan.

Nurmeksessa tehdyssä katugallupissa kaikki vastaajat toivoivat isompaan osuuskauppaan liittymistä.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Pirskanen puolestaan vastasi hallintoneuvoston puolesta, että PKO on valmis yhteistyökeskusteluun, jos Jukola sitä ehdottaa.

Kauppaneuvos: Toivon naimisiin menoa

PKO:n suosta nostanut saneeraaja, entinen toimitusjohtaja ja kauppaneuvos Eino Tenhunen sanoo, että aika ja kehitys työskentelevät Jukolan Osuuskaupan kokoista aluetta vastaan. Hänen mukaansa taloutta tukevat edellytykset heikkenevät koko ajan.

Vuosia eläkkeellä olleella Tenhusella on mielessään ratkaisu asiaan.

– Menemällä naimisiin.

Ylä-Karjalassa, Juuan, Nurmeksen ja Valtimon alueella Jukolan Osuuskauppa on myös identiteettikysymys. Pitkän uran S-ryhmässä tehnyt Tenhunen sanoo, että identiteetti on tärkeä käsite silloin, kun sitä voidaan toteuttaa.

– Kun maailma muuttuu ja toimintaedellytykset muuttuvat, on oltava vara keskustella vastuullisesti uusista ratkaisuista.

Jos maakunnan kaksi osuuskauppaa yhdistyisivät, Jukolan alueen asiakasomistajat hyötyisivät rahallisesti asiasta. Tenhusen laskelmien mukaan kyse olisi vuosittain miljoonista euroista.

– Taloudellisesti saatava hyöty koskee hinnoittelua, voitonjakoa ja muun muassa osuuspääoman korkoa.

Koska yksittäinen jäsen on voinut saada PKO:lta on toistaiseksi paremmat edut, on joillakin Jukolan Osuuskaupan alueella asuvista jo nyt PKO:n jäsenyys.

Osuuskauppatilasto.
Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Suuressa osassa talouksista S-kortti

Osuuskauppatilasto.
Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Kaikista Jukolan Osuuskaupan alueen talouksista 84 prosenttia on sen asiakasomistajia. Sen vihreä kortti on ollut viime vuoden lopussa noin 7 800 ihmisellä. Osuuskaupalla on toimintaa myös Pohjois-Savon puolella, Rautavaaralla.

PKO:lla asiakasomistajia oli vuoden lopussa noin 74 000, joka tarkoittaa noin 83 prosenttia alueen talouksista.

Taloudellisesti menestyvä PKO maksoi vuonna 2015 ylijäämänpalautusta eniten kaikista Suomen osuuskaupoista, noin 5,2 miljoonaa euroa. Jukolan Osuuskauppa ei maksanut viime vuonna ylijäämänpalautusta lainkaan.

Jukolan Osuuskaupan taloutta painoi kymmenen vuoden ajan Bomban tekemä raskas tappio.

LISÄTTY 28.9.2016 klo 13:07: Tieto siitä, että Jukolan Osuuskauppa toimii myös Rautavaaralla.

Lue seuraavaksi