Myymättä jääneet vaatteet menevät kierrätyksen tai hyväntekeväisyyteen

Vaateketjuilta ei jää myymättömiä vaatteita. Reklamoidut, vialliset ja näytekappalevaatteet siirtyvät kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen.

Kotimaa
alennuslappu kaupassa
Tiia Hemminki / Yle

Yle Pori tiedusteli suomalaisille tutuilta vaateketjuilta, mitä myymättä jääneille vaatteille tapahtuu. Kyselyyn osallistuivat H&M, Kappahl, Cubus, Marimekko ja Bestseller, jonka alaisuudessa toimivat muun muassa Only ja Vero Moda.

Lähtökohta kaikilla yrityksillä on tietenkin, että jokainen vaatekappale myydään. Kauppa laittaa myynnistä jääneet vaatteet alennusmyyntiin ja laskee hintaa tasaisesti niin alas, että vaate saadaan myytyä. Jos vaatteet hinnanlaskusta huolimatta jäävät kauppaan, ne siirtyvät varastoon odottamaan seuraavaa sopivaa sesonkia, jolloin vaatteet palautuvat jälleen myyntiin. Osa yrityksistä siirtää myymättä jääneet vaatteet outlet-myymälöihin.

– Myymättä jääneet vaatteet laitamme myöhemmin esille muissa alennusmyynneissä, kauppakeskustapahtumissa tai teemme viikonlopuksi erikoistarjouksia, kertoo Cubuksen operatiivinen johtaja Marianne Kulmala.

Yli puolet vaatteista voi uusiokäyttää

Yksi maailman suurimmista vaatteiden kierrätykseen erikoistuneista yrityksistä on I:Collect, jonka kanssa muun muassa Bestseller, Kappahl ja H&M tekevät yhteistyötä. Kappahlin markkinointijohtaja Sanna Järvinen-Muhonen painottaa, että reklamaatiotuotteet sekä muut myynnistä poistetut vaatteet yritys kierrättää tehokkaasti.

– Vanhoissa vaatteissa on suuri mahdollisuus. Yli puolet kerätyistä vaatteista voidaan uusiokäyttää. Se on parasta ympäristön kannalta.

Vaatteet jauhetaan ja kuiduista valmistetaan uusia tekstiilejä tai muita materiaaleja, kuten riepuja ja eristeitä. Noin kolme prosenttia, joka ei kelpaa edes kierrätykseen, muuttuu energiaksi jätteenpolttolaitoksessa.

Myös H&M kierrättää vialliset tuotteensa, mutta osa tuotereklamaatioista ja mallikappaleista ohjataan hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Pelastakaa Lapset –yhdistykselle.

– Mitään ei heitetä pois. Hyväntekeväisyyteen ei koskaan anneta vaatteita, jotka eivät täytä turvallisuusvaatimuksiamme tai kemikaalirajoituksiamme, kertoo Tiina Miettinen H&M:ltä.

Porissa ketjuliikkeillä yhtenäinen linja

Porissa sijaitsevat kivijalkakaupat Ratsula ja Sokos ovat samoilla linjoilla suurten vaateketjujen kanssa. Vaatteita ei jää myymättä.

– Myymättömien vaatteiden hintaa lasketaan niin, että ne tulevat myydyksi. Meillä on muun muassa toripäiviä, joissa myydään edellisen sesongin vaatteita ja erityisesti hajakokoja. Sellaisia tuotteita meillä ei ole, jotka eivät mene kaupaksi, toteaa Kati Ratsula.

Myös Sokoksen myynti- ja palveluvastaava Katri Dahlroos-Terhon mukaan tilanne on heillä vastaava. Hänen mukaansa myös Sokoksella kaikki vaatteet menevät kaupaksi tavalla tai toisella.

– Esimerkiksi sovituksessa rikkoutuneet vaatteet menevät energiajätteeksi. Jos ketju huomaa vaatteessa vian, se lähetetään takaisin valmistajalle.

Tiia Hemminki