Nettistudio: Työttömyyttä vastaan taistellaan kepillä

Hallitus on asettanut kolmikantaan perustuvan työryhmän pohtimaan työttömyyden helpottamista. Avainsana on kannustaminen.

työttömyys
Toimi Kankaanniemi ja Petri Honkonen.
Yle Jyväskylän Nettistudiossa vieraina kansanedustajat Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Petri Honkonen (kesk.). Keskustelua isännöi Antti Seppälä.

Työttömyyden kustannukset ovat valtavat. Työttömyysturvan menot ovat kooltaan samaa luokkaa kuin työ- ja elinkeinoministeriön tai maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalojen budjetit.

Työttömyyden alentaminen sekä vähentäisi julkisia menoja että lisäisi tuloja. Hallitus onkin valmistellut työttömyysturvaan muutoksia, jotka ohjaisivat sitä kannustavampaan suuntaan. Se ei tarkoita työttömyysturvan parantamista.

– Korkeampi mutta lyhytaikaisempi työttömyysturva ehkäisisi pitkäaikaistyöttömyyttä aktivoimalla ihmisiä niin, että heistä ei tule pitkäaikaistyöttömiä, sanoo kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.).

– Jos työttömissä on henkilöitä, jotka laskevat, että kannattaako aika hyvällä ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasolla ottaa lyhytaikaista työtä vastaan, niin se voi hillitä työmarkkinoille lähtöä, pohtii kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.).

Tällä hetkellä pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Samaan aikaan kasvanut on myös avoimien työpaikkojen täyttämiseen kuluva aika. Ilmiöstä puhutaan kohtaanto-ongelmana: työttömät ja työpaikat eivät ole toisilleen sopivia.

– Muuttoliikettä tarvitaan, työpaikat ovat kasvukeskuksissa, joissa asuntotilanne voi olla vaikea, sanoo Kankaanniemi.

– Asumistukijärjestelmämme on yksi tekijä, joka saattaa muuttoliikettä tässä maassa jopa vähän rajoittaa, pohtii Honkonen.