Tehyn pääluottamusmies pelkää, että Vaasan keskussairaala on matkalla maakuntasairaalaksi

Tehyn pääluottamusmies Kim Berg arvioi, että kirurgisten toimenpiteiden keskittäminen nykyistä harvempiin sairaaloihin tarkoittaisi jatkossa myös synnytysten loppumista Vaasan keskusairaalassa.

Vaasa
Vaasan keskussairaalan rakennuksia.
Vaasan keskussairaalaTuomo Rintamaa / Yle

Vaasan keskussairaalan tehyläisten työntekijöiden pääluottamusmies Kim Berg sanoo, että nyt ollaan lähellä tilannetta, jossa sairaalan työntekijät äänestävät jaloillaan ja alkavat etsiä töitä muualta jo uudistusten valmisteluvaiheessa.

– Tämä on se uhkakuva, josta olen muutaman kerran maininnut, ja nyt ollaan lähellä sitä uhkakuvaa, toteaa Berg.

Bergin mukaan tämänpäiväinen uutinen siitä, että kirurgisia toimenpiteitä suunnitellaan keskitettäväksi yliopistosairaaloihin ja laajan päivystyksen sairaaloihin oli kuin piste iin päälle. Berg sanoo, että ministeri Juha Rehulan maakuntakierroksen jälkeen ilmapiiri työntekijöiden keskuudessa muuttui negatiivisemmaksi eivätkä päivän uutiset mielialaa kohota.

– Varsinkin tämän päivän uutinen on nostanut monella mieleen sen, että kannattaako lähteä varmistamaan oman työuran jatko. Onhan se loogista, että ihminen ajattelee asiaa omalta kannaltaan, toteaa Berg.

Lähteekö iso pyörä pyörimään?

Bergin mukaan Vaasan keskussairaalan ainut pelastus olisi nähtävästi se, että siitä tulisi sittenkin vastoin tähänastisia linjauksia kolmastoista laajan päivystyksen keskussairaala.

– Edelleen toivotaan ja uskotaan, että järki voittaa ja että Vaasa tulee saamaan laajan päivystyksen yksikön, sanoo Berg. Hän kuitenkin myöntää samalla, että ministeri Rehulan käynti Vaasassa ei lisännyt toivoa eikä vahvistanut uskoa Vaasan mahdollisuuksiin.

Kim Berg painottaa, että kirurgisten leikkausten keskittämisellä tulee olemaan kauaskantoiset vaikutukset Vaasan keskussairaalan toimintaan.

– Kun lähdetään keskittämään kirurgisia toimenpiteitä näihin kahteentoista sairaalaan, niin pitkässä juoksussa se tulee leikkaamaan toimintoja niin paljon, että valitettavasti sairaalan (Vaasan keskussairaalan) status tulee laskemaan, kärjistetysti sanoen, maakuntasairaalan tasolle. Tässä on riski, että nyt lähtee iso pyörä pyörimään.

Käytännössä myös synnytykset tulevat Vaasassa loppumaan, arvioi Berg.

– Aika suuria linjauksia tässä on esimerkiksi gastroenterologisen kirurgian keskittäminen. Jos nämä leikkaukset oleellisesti vähenevät, pitää ymmärtää, että samat kirurgit ovat sektiovalmiudessa ja tekevät sektiot tarpeen tullen. Jos ei meillä ole enää gastroenterologeja jatkossa täällä leikkausvalmiudessa, ei ole valmiutta sektioiden tekemiseen eikä ole valmiutta myöskään synnyttämiseen.