1. yle.fi
  2. Uutiset

Läheinen kuoli - Miten saan Facebook-profiilin poistettua?

Äiti sairastui muistisairauteen ja lopulta kuoli. Tyttären haltuun jäi äidin Facebook-profiili, ystävät sekä lukuisat jaot ja päivitykset kuolleen profiiliin. Juttu on julkaistu syyskuussa 2016.

internet
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Facebook korostaa verkkosivuillaan, että yhtiö ei missään tilanteessa anna kenellekään toiselle pääsyä muuhun kuin henkilön omalle tilille. Ei siis edes kuolintapauksessa. Mutta tilin voi kuitenkin sulkea.

– Oman tilinsä tai kuolleen ihmisen tilin voi sulkea, kun lähettää riittävän määrän tietoa, jotta Facebook voi varmistua siitä, että henkilö on edesmennyt. Käytännössä tämä tarkoittaa kuolintodistuksen lähettämistä, kertoo erityisasiantuntija Jussi Eronen, viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta.

Poistamisen sijaan tilin voi myös asettaa muistotilaan niin sanotun perintöyhteyshenkilön (siirryt toiseen palveluun)avulla. Jotta perintöyhteyshenkilön voi omalle tililleen valita, pitää tosin olla vähintään 19 vuotta.

Perintöyhteyshenkilö ilmoitetaan Facebookille, minkä jälkeen tämä voi kirjoittaa profiiliin tai vastata uusiin kaveripyyntöihin tai päivittää profiili- ja kansikuvan.

Käyttäjätilille hänkään ei kuitenkaan voi kirjautua, ei lukea viestejä, eikä poistaa kavereita.

Riippuen yksityisyysasetuksista muistosivulla ystävät voivat jakaa aikajanalla muistojaan, eli profiilin sisältö jää näkyviin, mutta esimerkiksi syntymäpäivämuistutuksia ei enää tule.

Käyttäjätilin muistotilasta tai koko tilin poistosta (siirryt toiseen palveluun) voi tehdä ilmoituksen Facebookille etukäteen.

Tunnukset ja salasanat talteen

Mutta entä tilanne, jossa haluaisi tilin sulkea tilanteessa, jossa sen haltija vielä elää, mutta muistisairaana ei enää hyödy sen olemassaolosta käytännössä lainkaan? Eikä pysty edes antamaan salasanaa palveluun.

Koska Facebook ei tosiaan anna toisen - edes todistetusti läheisen sisäänkirjautumistietoja, voi tällaisia tilanteita varten varautua esimerkiksi kirjoittamalla tunnukset ja salasanat myös muihin palveluihin paikkaan, josta ne ovat läheisen tai läheisten löydettävissä poismenon jälkeen. Verkossa on myös tällaiseen palveluun erikoistuneita ohjelmia.

Esimerkkitapauksessamme tyttären onneksi äiti oli tallentanut salasanansa niin, että salasanakenttä on automaattisesti täytetty oikealla salasanalla, kuka tahansa ohjelman aukaiseekin.

Hän katsoi parhaaksi vain alkaa poistaa yksitellen äidin ystävät kavereista ja kaikki postaukset olivatpa ne syntymäpäiväonnitteluita tai valokuvia. Viikko siihen meni. Rauha tuli, mutta profiili jäi.

Sosiaalisen median liiketoiminta perustuu käyttäjien antamaan tietoon

Onko kuolintodistuksen tai muun henkilötietoja sisältävän dokumentin lähettäminen Facebook-sivustolla sitten turvallista?

Kysymys turvallisuudesta on monipiippuinen juttu.

– Sosiaalisen palvelun toimijat, kuten Facebook, elävät sillä käyttäjädatalla, mitä käyttäjät heille antavat. He pitävät huolen siitä, että toiminta ja käyttäjäehdot ovat sellaisia, jotka voivat taata yhtiöille tasaisen kassavirran, muistuttaa erityisasiantuntija Jussi Eronen viestintävirastosta.

Lue seuraavaksi