Kirja pitää pintansa – suosikkeja ovat aikuisten hitit, dekkarit ja paikalliset kirjoittajat

Sähköinen kirja ei uhkaa paperille painetun teoksen asemaa ainakaan vielä. E-kirjat ovat kirjastoille kalliita hankintoja. Kirjakaupoista niitä ei edes kysytä.

Kotimaa
Noora Valkonen valitsee sopivaa kirjaa tyttärelleen
Noora Valkonen pohtii mieluisaa kirjaa omalle tyttärelleen.Jarmo Nuotio / Yle

Oulun kaupunginkirjastossa on yksi takuuvarma osasto, jossa lainauksia tehdään siitä riippumatta, miten vilkasta tai hiljaista muilla osastoilla on, kertoo palvelupäällikkö Noora Valkonen.

– Lasten ja nuorten kirjastotyöhön on panostettu Oulussa, ja se myös näkyy lukemisessa. Lainausmäärät ovat vuodesta toiseen samalla tasolla tai lievässä nousussa, vaikka kokonaisuudessaan määrät olivat viime vuonna pienessä laskussa edellisvuoteen verrattuna.

Valkosen mukaan lasten ja nuorten lukeminen ei ole pelkästään oululainen ilmiö, sillä mielenkiinto kirjoihin on hyvällä tasolla koko maassa. Pelkästään klassikoilla ei lukuharrastus kuitenkaan pysy yllä.

– Myös lasten ja nuorten maailma muuttuu, joten kirjojenkin pitää uudistua. Aihepiirit ovat käytännössä samoja kuin aikuisillakin, vain hieman pehmeämpinä ja viivästettyinä.

Paikallisten teokset mieluisia

Kirjastojen menekkituotteissa näkyy paikallisuus, tuumaa Valkonen.

Myös lasten ja nuorten maailma muuttuu, joten kirjojenkin pitää uudistua.

Noora Valkonen

– Toki aikuisten tuoreita hittejä jonotetaan, samoin uusia dekkareita. Paikallisten kirjoittajien töillä on tilausta, olipa tyylilaji mikä tahansa.

Samanlaiset ajatukset ovat myös myymäläpäällikkö Mikko Karjalaisella Suomalaisessa Kirjakaupassa.

– Kyllä kotimainen kirjallisuus on tällä hetkellä todella kovassa nousussa. Lasten ja nuorten kirjallisuudella on vahva kysyntä, samoin Pohjois-Suomen ja Oulun omilla kirjailijoilla.

Joko e-kirja kellistää paperisen?

Sähköisen kirjan esiinmarssia on rummutettu jo monen vuoden ajan, mutta ainakaan Oulussa paperia ei vielä kuopata, sanoo palvelupäällikkö Noora Valkonen.

– Viime vuonna e-lainojen osuus kaikista oli alle prosentin, joten kyllä sähköinen kirja on vielä täysin marginaalissa. Sitä tosin kysytään paljon enemmän kuin mitä meillä on mahdollisuus tarjota. Kirjastoille e-kirjat ovat yksinkertaisesti liian kalliita hankkia.

Kirjan lukeminen on aina elämys.

Mikko Karjalainen

Kirjakaupassa paperi pitää pintansa vielä kirjastoakin tiukemmin, tuumaa Karjalainen.

– Meiltä ei yleensä edes kysytä sähköistä vaihtoehtoa. Lähes kaikista kirjoista on sinällään nettiversio olemassa, ja sellaista tarvitsevat yleensä osaavat sellaisen itse hakea.

Se, millä kirja pitää pintansa, ei oikeastaan ole suuri salaisuus, hymyilee Karjalainen.

– Kirjan lukeminen on aina elämys.