Kansanedustaja Pakkanen: "En vielä iske nimeäni paperiin sairaaloiden työnjaosta"

Pakkanen kaipaa keskustelua, vaikka pitääkin työnjakoa lähes valmiina.

työnjako
Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen.
Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen.Minna Heikura / Yle

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) odottaa hallituspuolueilta herkkyyttä kuunnella kentän ääniä. Hänen mukaansa tätä vaaditaan, kun sairaaloiden työnjaosta aletaan sorvata myöhemmin syksyllä lopullisia päätöksiä.

Itsekin hallituspuoluetta edustava kouvolalainen kansanedustaja sanoo, että nyt on kuulemisvaiheen aika. Hallituksessa pitää reagoida mielipiteisiin, tulivatpa ne sitten kadunihmisiltä, oppositiopuolueilta tai mistä tahansa aluetasolta.

– Siitä olen pääministeri Juha Sipilän kanssa samaa mieltä, että alusta asti tätä vuosikausia rakennettua sotea ei enää aleta käsitellä.

Päätöksiä loppuvuodesta

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämä selvitys sairaaloiden työnjaosta on herättänyt ihmetystä ja ärtymystä. Kommenteissa ja reaktioissa on puolustettu lähellä olevia terveyspalveluja. Myös huoli tasa-arvosta palveluiden saatavuudessa on noussut esiin.

Keskusteluvalmiudestaan huolimatta Pakkanen puolustaa sairaaloiden työnjaon mallia.

– Pohja viidestä yliopistosairaalasta ja kahdestatoista laajan päivystyksen sairaalasta työnjakoineen on aika lailla valmis. Joitain muutoksia voi tietysti vielä tulla.

Kansanedustaja Markku Pakkanen korostaa sairaaloiden työnjaossa laadun parantamista. Leikkaushoitojen keskittäminen on hänen mukaansa sitä.

– Sellaisia päätöksiä pyritään tekemään, että julkinen terveydenhoito säilyy. Mutta nykyiseen malliin eivät jatkossa enää eurot riitä. Nyt pitää ajatella päätöksiä tehdessä 20–30 vuoden päähän.