1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Korot ovat alhaalla autokaupassakin – todellinen vuosikorko saattaa kuitenkin olla tarjousta korkeampi

Auton ostajia hemmotellaan nyt hyvin alhaisilla korkotarjouksilla. Kilpailu autoliikkeiden kesken on paikoin hyvin kiivasta, kun korkoprosentti pystytään painamaan jopa nollaan.

Edulliset autolainat kuuluvat joidenkin autoliikkeiden markkinointiin. Kuluttajan pitää olla kuitenkin tarkkana, tuleeko halpaan korkoon vielä muita kuluja. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Autoliikkeiden alhaiset autolainan korot saavat kuluttajan haukkomaan henkeään. Moni kysyy vielä kuitenkin autolainaa omasta pankistaan, mutta toteaa usein yhdessä pankin kanssa, että autoliike pystyy antamaan paremman tarjouksen.

Kaakkois-Suomessa toimiva Auto-Suni kampanjoi yhden prosentin lainakorolla. Heillä korko on vuositasollakin luvattu prosentti, eikä muita kuluja toimitusjohtaja Ville Sunin mukaan tule.

– Tämä on meidän markkinointistrategiaa, ja tällä hetkellä yli puolet auton ostavista ottaa myös autolainan meidän kauttamme.

Autoliike on tehnyt muutaman rahoituslaitoksen kanssa yhteistyösopimukset, ja he valitsevat sopivimman lainantarjoajan asiakkaalleen. Kun autoliike on paperit tehnyt, asiakas vai lyhentää kuukausittain lainaansa suoraan rahoitusyhtiölle.

Tarkasta todellinen vuosikorko

Edullisiin autolainamainoksiin saattaa liittyä sudenkuoppia. Vaikka autoliikkeen tarjouksessa oleva autolainan korko on pieni, se ei välttämättä ole todellinen vuosikorko.

Meillä tyypillisen autolainan vuotuinen korko on noin kolmen prosentin luokkaa.

myyntijohtaja Maija Skön

– Suosittelisin kuluttajan kiinnittämään huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon. Se ei aina välttämättä näy liikkeen mainoksessa, vinkkaa Etelä-Karjalan Osuuspankin myyntijohtaja Maija Skön.

Tämä osoittautuikin todeksi, kun erään autoliikkeen mainostamaan yhden prosentin korkoon lisätään muun muassa kuukausittaisia käsittelymaksuja. Lainan todellinen vuosikorko onkin 3,46 prosenttia.

Myyntijohtaja Maija Skönin mukaan Etelä-Karjalan Osuuspankista on tänä vuonna nostettu hieman edellisvuotta enemmän autolainoja, mutta kauppa saisi käydä vilkkaamminkin.

– Meillä tyypillisen autolainan vuotuinen korko on noin kolmen prosentin luokkaa. Alimmillaan voi olla kaksikin ja suurimmillaan kuutisen prosenttia, kertoo Skön.

Lainalle nollakorko ja kulut hoitaa autoliike

Vauhti-Vaunun Lappeenrannan autoliikkeessä 48 prosenttia asiakkaista ottaa lainan liikkeen kautta.

– Autolainojen määrä on ollut lievässä kasvussa. Tämä johtuu siitä, että korkotasot ovat olleet selvästi laskussa viime vuosina, sanoo Vauhti-Vaunun Lappeenrannan autotalonjohtaja Jani Kivistö.

Olemme ottaneet lainasta koituvat kulut itsellemme.

autotalonjohtaja Jani Kivistö

Vauhti-Vaunulla on ollut syyskuun ajan eräiden autolainojen korkotarjous nolla prosenttia. Kivistön mukaan lainan todellinen vuosikorkokin on nolla.

– Se on yksi tapa lisätä autojen kysyntää. Nollakorko on mahdollista siksi, että olemme ottaneet siitä koituvat kulut itsellemme.

Vauhti-Vaunun Lappeenrannan liikkeellä on yhteistyösopimukset neljän rahoitusyhtiön kanssa.

Isoilla pankeilla on yhteistyösopimukset autoliikkeiden kanssa

Nordea Rahoitus toimii yhteistyössä koko Suomen autokaupan kanssa. Johtaja Kristian Ajannon mukaan kuluttajalla on nyt ainakin paljon mahdollisuuksia autoluottoon liittyen.

Rahoitusyhtiöt omistavat Suomessa tällä hetkellä noin 500 000 autoa.

johtaja Kristian Ajanto

- Kun katsotaan autoliikkeiden kautta myönnettyjä osamaksurahoituksia, niin kokonaistilanne on se, että rahoitusyhtiöt omistavat Suomessa tällä hetkellä noin 500 000 autoa, sanoo Ajanto.

Osamaksurahoituksen suosio on Ajannon mukaan kasvanut.

– Meillä on vuositasolla noin 4–5 prosentin kasvua autoliikkeiden kautta otetuista osamaksurahoituksissa.

Jos asiakas ottaa autolainan eli kulutusluoton suoraan Nordeasta, korko vaihtelee pienimmillään johtaja Kristian Ajannon mukaan 8–10 prosentissa. Jos vakuutta käytetään, korko voi pudota 3–5 prosenttiin. Huomioitavaa on, että pankissa autolainan vakuudeksi ei käy auto. Sen sijaan autoliikkeestä hankittuun lainaan auto käy vakuudeksi.

Kilpaileeko pankki autolainoista autoliikkeiden kanssa?

- En sanoisi, että kilpailee. Sanoisin, että asiakkaalla on paljon hyviä vaihtoehtoja, toteaa Ajanto.