Torniolaiset nettihuijarit tekivät kauppoja liki 10 000 euron arvosta – myös Kemissä on kaupattu olemattomia traktoreita

Lapin poliisi on tutkinut kahta isoa huijausvyyhtiä, joissa on kaupattu kuvitteellisia esineitä netissä. Netissä tapahtuva petosrikollisuus on Lapin poliisilaitoksen alueella ehdottomasti eniten kasvava rikostyyppi.

hyödykkeet
Poliisin logo poliisimiehen hihassa.
Esa Huuhko / Yle

Lapin poliisilaitos on siirtänyt syyteharkintaan tutkinnan laajassa nettipetossarjassa. Poliisi on selvittänyt 35 nettipetosta, jotka ovat tapahtuneet viimeksi kuluneen vuoden aikana. Tapauksessa epäiltynä on torniolainen pariskunta, joista mies on ollut teoissa aktiivisempi. Pariskunta on kaupitellut internetissä kymmenittäin olemattomia tavaroita.

Miltei kaikissa tapauksissa myyjä on väittänyt myyvänsä työkaluja, kuten akkuporakoneita, joiden hinta on ollut joitakin satoja euroja. Ostajat ovat maksaneet tuotteet myyjän tilille näkemättä tuotteita ja jääneet odottamaan postipakettia, jota ei koskaan ole tullut.

Myyjä ei myöskään ole vastannut yhteydenottoihin sen jälkeen, kun on saanut rahat. Rikoshyöty on tapauksissa ollut yhteensä liki 10 000 euroa.

– Näissä tapauksissa myyjät ovat antaneet itsestään hyvin ammattitaitoisen kuvan, eli he ovat olleet perehtyneitä tuotteisiin ja antaneet niistä tarvittaessa lisätietoja, kertoo rikoskomisario Janne Koskela Tornion poliisista.

Traktorikaupoissa epäillään rahanpesua

Toinen vastaava rikossarja on tutkinnassa Kemissä. Siinä tutkinnassa on 30 tapausta, joissa rahaa on huijattu muun muassa olemattoman traktorin myymisellä. Kuvitteellisten traktoreiden arvo on ollut jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tapauksia tutkitaan törkeänä petoksena, petoksena ja rahanpesuna. Epäillyt törkeät petokset ovat tapahtuneet kevään ja kesän aikana.

Poliisi on hämmästynyt, kuinka suuria summia ihmiset ovat valmiita siirtämään tuntemattomien kauppiaiden tileille tuotteita näkemättä.

Janne Koskela

Myös Kemin tapauksissa tekotapa on ollut se, että rahat on pitänyt ennen traktorin näkemistä maksaa myyjän tilille. Maksun jälkeen myyjä on hävinnyt, eikä häneen ole saanut enää yhteyttä. Traktorikokonaisuudessa epäiltyjä on kymmenen eri henkilöä.

Nettipetosten määrä kasvussa

– Poliisi on hämmästynyt, kuinka suuria summia ihmiset ovat valmiita siirtämään tuntemattomien kauppiaiden tileille tuotteita näkemättä, Koskela ihmettelee.

Vastaavia tapauksia ilmoitetaan poliisille miltei päivittäin ja netissä tapahtuva petosrikollisuus on myös Lapin poliisilaitoksen alueella ehdottomasti eniten kasvava rikostyyppi.

– Ilmeisesti myös petosten tekijät osaavat nykyään hyödyntää kausivaihtelua, ja nyt vaikuttaa siltä, että vastaavia ilmoituksia alkaa tulla veneistä, kun ihmiset kuvittelevat syksyä vasten saavansa poikkeuksellisen edullisia veneitä.

Kaikille jutuille on yleensä yhteistä se, että tuotteiden hinnat ovat olleet merkittävästi edullisempia, kuin vastaavista tavaroista normaalisti pyydetään jälkimarkkinoilla. Lisäksi tuotteista on vielä saanut tingittyäkin.

– Jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin on totta, Koskela muistuttaa.

Arvokkaat kaupat kannattaa hieroa paikan päällä

Lisäksi petosmielessä liikkeellä oleville kauppiaille on tyypillistä se, että kaupat pitäisi lyödä lukkoon miltei saman tien. Myyjällä saattaa olla jokin keksitty syy, joka lyhentää ostajaehdokkaan harkinta-aikaa. Myyjillä on yleensä myös syy, miksi myytävää tuotetta ei juuri sillä hetkellä ole mahdollista tulla katsomaan. Todellinen syy on tietenkin se, ettei koko tuotetta ole olemassa, poliisista muistutetaan.

– Nämä petolliset myyjät yrittävät onkia tietoonsa ostajan pankin, ja heillä saattaa olla käytössään tilejä useissa pankeissa niin, että kun ostaja on maksanut summan tilille, se on välittömästi myyjän käytettävissä.

– Netissä on valtava määrä rehellisellä mielellä olevia kauppiaita, mutta valitettavasti koko ajan lisääntyvä määrä myös heitä, jotka ovat siellä petosmielellä. Kalliista tuotteesta kaupat kannattaa hieroa paikan päällä, mutta jos niin ei pääse tekemään, petollisilta kauppiailta voi pyrkiä suojautumaan esimerkiksi niin, että hyödyntää palveluita, joissa myyjille annetaan palautetta aiemmista kaupoista ja tuotteen toimittamisesta, rikoskomisario Koskela sanoo.