1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisiassa muhii janokapina – kaikkien aikojen kuivin kesä uhkaa yhteiskuntarauhaa

Tunisiassa on aina pulaa vedestä, mutta nyt pula on muuttunut kriisiksi ja siitä voi pian tulla katastrofi.

Ihmisiä pakolaisleirillä Tunisiassa maaliskuussa 2011. Tunisialla on aina ollut pulaa makeasta vedestä. Kuva: Jim Hollander / EPA

Tunisialainen veden saatavuutta seuraava järjestö Watchwater varoittaa, että Tunisian äärimmäisen kuivan kesän aiheuttama vesipula vo laukaista suoranaisen kapinan. Monin paikoin on jo osoitettu mieltä välinpitämättömäksi syytettyä hallitusta vastaan.

Sisämaassa vedet on katkaistu toukokuun puolivälin jälkeen 700 kertaa. Virallisesti katkot ovat kestäneet tunneista kolmeen päivään, mutta Watchwater sanoo, että joillakin alueilla on oltu vedettä pahimmillaan melkein kuukausi.

Viljelijöiden kärsimät tulojen menetykset ovat tänä vuonna jo 800 miljoonan euron luokkaa, sanoo Tunisian maa- ja kalatalousliitto.

Sateista uupuu kolmannes

Watchwaterin mukaan odotettavissa voi olla samanlaisia levottomuuksia kuin kuusi vuotta sitten, kun arabikeväänä tunnetut kansannousut alkoivat Tunisiasta.

– Ellei näihin ongelmiin löydetä nopeaa ja kunnollista ratkaisua, protestit yltyvät, Watchwater ennustaa. Se kehottaa etenkin korjaamaan rapistuneen vesiputkiverkoston, jonka vuotojen takia menetetään 10–30 prosenttia putkissa virtaavasta vedestä.

Tunisialla on aina ollut pulaa makeasta vedestä. Maa saa sitä pääosin sateista. Viime vuosien lisääntynyt kaupungistuminen ja tehtaiden ja viljelysten vedentarve ovat pahentaneet tilannetta. Veden kulutus on kasvanut neljän prosentin vuosivauhtia.

Tänä vuonna pula on yltynyt suoranaiseksi kriisiksi, koska lähes kolmannes normaalista sademäärästä on jäänyt saamatta. Viime kuussa Tunisian maatalousministeriö varoitti, että kriisistä tulee katastrofi, ellei sateita ala kuulua.

Sen jälkeen muutama myrsky on antanut vettä, mutta ei kylliksi täyttämään tekoaltaita tai lisäämään pohjavettä. Altaissa oli elokuussa alle 40 prosenttia viime vuoden vastaavan ajan vesimäärästä, ja osa on tyhjentynyt täysin.