E-kirjojen läpimurto on nupullaan

Kustantajat ovat avainasemassa e-kirjojen suosion lisäämisessä. Suosio odottaa vielä sykäystä, mutta kaunokirjallisuus antaa tunnettavuudelle vauhtia.

Kotimaa
Kuvakaappaus valtakunnallisesta e-kirjasto -sivusta.
E-kirjakokoelmien valikoima on kasvussa. Kuvassa E-Kirjasto -sivusto.Yle Oulu

E-kirjojen suosio jatkaa kasvuaan Oulun seudulla. Tilastojen mukaan niitä lainattiin viime vuonna OUTI-kirjastoissa yhteensä noin 8 000 kertaa. Kuluvana vuonna lainoja on kertynyt jo reilut 5 000 kappaletta siitäkin huolimatta, että e-kirjat saatiin käyttöön järjestelmämuutoksesta johtuen vasta maaliskuussa.

– Etenkin uudempi kaunokirjallisuus on aika lailla koko ajan lainassa eli kysyntää on, toteaa Oulun kaupunginkirjaston kokoelma- ja tietopalveluiden palvelupäällikkö Heidi Karhu.

OUTI-kirjastojen e-kirjakokoelma käsittää noin 900 teosta. Kaunokirjallista tuotantoa tästä määrästä on noin 400.

Lukutottumukset hakevat vielä muotoaan

E-kirjojen suosion kasvu on nousujohteisesta kehityksestä huolimatta vielä hidasta Suomessa. Lainausmäärät ovat pieniä ja e-kirjojen osuus kirjamarkkinoistakin on opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2015 selvityksen mukaan alle prosentin. Esimerkiksi USA:ssa ja Iso-Britanniassa sähköiset julkaisut ottavat koko arvosta on jo yli 10 prosentin siivun.

Valikoima on varmasti yksi syy.

Essi Manner

Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner sanoo e-kirjojen verrattain pienen suosion johtuvan useammasta syystä.

– Valikoima on varmasti yksi syy, mikä vaikuttaa. Myös sillä on merkitystä, millaisia palveluita e-kirjamarkkinoilla on ja miten ne tuodaan esille.

Karhu uskoo myös, että suomalaisten lukutottumukset e-kirjojen parissa hakevat vielä muotoaan.

– Suomessa ei ehkä vielä ole esimerkiksi yhdysvaltalaisten tapaan totuttu käyttämään lukulaitteita, jotka on suunniteltu varta vasten e-kirjojen lukemiseen. Tällä on iso merkitys lukumukavuutta ajatellen.

Kustantajilla iso rooli läpimurrossa

Kaupallisella puolella ollaan toiveikkaita e-kirjojen tulevaisuuden suhteen. Manner ei paljasta Elisa Kirjan myyntilukuja tarkemmin, mutta kertoo yrityksen olevan tyytyväinen myynnin kehitykseen.

– Myös kustantajilta on saatu myönteistä palautetta siitä, että e-kirjat alkavat saamaan hienosti näkyvyyttä.

Kustantajat ovatkin Karhun avainasemassa e-kirjojen mahdollisen läpimurron aikaansaamisessa.

– Suosio on pitkälti kiinni tarjonnasta ja tarjonta taas kustantajien toimittamasta aineistosta niin kirjastotasolla kuin kaupallisella puolellakin.