Tutkinnanjohtaja: Törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty kuuluu Vastarintaliikkeen perustajiin

Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyjutun tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf sanoo Ylelle, että pahoinpitelyn uhri kuoli kallovammaan.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä ja toivat kukkia Helsingin Asema-aukiolle. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Poliisi on jatkanut tutkintaansa Helsingin Asema-aukion tapahtumiin liittyen.

– Epäilty on ollut poliisin käsityksen mukaan merkittävä toimija Suomen Vastarintaliikkeessä. Hän on ollut meidän tiedon mukaan perustamassa tätä liikettä vuonna 2008 Oulussa, sanoo tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf Ylelle.

Kruskopf ei suostu kertomaan, onko epäilty myöntänyt pahoinpitelyn.

– En lähde kommentoimaan kuulustelujen sisältöä, koska kuulemme vielä todistajia, hän sanoo.

"Epäilty potkaisi voimakkaasti uhria rintaan"

Poliisilla on tarkka kuva siitä, miten tapahtumat etenivät reilu viikko sitten uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa.

– Uhri oli tullut sivullisena henkilönä Asema-aukiolle. Hän oli kävellyt yhden lippumiehen (Vastarintaliikkeen) eteen, sylkäissyt maahan ja sen jälkeen jatkanut matkaansa. Siinä oli ollut jotain sanankäyttöä. Sen jälkeen epäilty oli juossut häntä kohti ja potkaissut voimakkaasti häntä rintaan, jolloin uhri on kaatunut maahan ja lyönyt päänsä, tutkinnanjohtaja Kruskopf kertoo.

Onko epäillyllä muita väkivallantekoja taustalla?

– Tuota en kommentoi, sanoo Kruskopf.

"Uhri kuoli kallovammaan"

Asema-aukiolla pahoinpitelyn uhriksi joutunut 28-vuotias mies joutui pahoinpitelyn jälkeen sairaalaan. Hänet päästettiin sairaalasta pois joidenkin päivien jälkeen. Seuraavana päivänä uhri hakeutui takaisin Meilahden sairaalaan, jossa hän menehtyi.

– Meidän käsityksemme on, että uhri kuoli potkun seurauksena saamaansa kallovammaan, tutkinnanjohtaja Teemo Kruskopf sanoo.

Aikooko poliisi selvittää rikostutkinnan keinoin uhria hoitaneiden lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan toimintaa?

– Me teemme tämän tutkinnan ensin valmiiksi ja pohdimme tuota sitten, Kruskopf sanoo.

Poliisi päättää huomenna tiistaina, vaatiiko hän epäiltyä vangittavaksi. Hyvin todennäköistä on, että häntä vaaditaan vangittavaksi.