Sai lapsena kuittia kiloista ja musiikkiharrastuksesta – Arto Vainiosta tuli ammattiklarinetisti ja huippukehonrakentaja

Arto Vainio on unelma-ammatissaan Kansallisoopperan orkesterin klarinetistina. Taiteellisen työn vastapainona hän rakentaa lihaksensa näyttämään mahdollisimman suurilta.

kulttuuri
Arto Vainio, klarinetisti-kehonrakentaja
Säännöllinen raudan nostelu ei Arto Vainion mukaan vaikuta soittokuntoon.Mike Sirén

Hiki haisee. Rauta kolisee ja kilahtelee. Kaiuttimet tuuttaavat raskasta rockia. Kansallisoopperan orkesterin klarinettitaiteilija viettää suuren osan vapaa-ajastaan helsinkiläisellä kuntosalilla.

Lihaskimppu oli nostanut määrätietoisesti puntteja kotona omissa oloissaan kolmekymmentä vuotta, mutta kesällä 2015 oli aika ottaa seuraava askel. Arto Vainio päätti aloittaa kilpailemisen.

Kolmen kuukauden kuluttua Vainio voitti kehonrakennuksen suomenmestaruuskarsintojen raskaan sarjan. Itse kisoista irtosi hopeaa ja päälle tuli Pohjoismaiden mestaruuskisojen pronssia sekä tähän astisen kilpauran kruunu: 40–49-vuotiaiden sarjan maailmanmestaruuskisojen viides sija.

– Olin kehonrakennuspiireissä aikamoinen sensaatio. Ilmestyin tyhjästä ja osallistuin ensimmäisiin kilpailuihin lähes 47-vuotiaana, Vainio kertaa.

Ristiriitaista on, ettei työkseen esiintyvä muusikko ja kilpailuissa pullisteleva kehonrakentaja tykkää olla framilla. Vainiota kiehtoo alojen erityisyys: kehonrakennus ja tavallaan myös orkesterisoitto ovat yksilölajeja.

– Soitossa ei tule tulosta, ellei harjoittele yksin. Kehonrakennuksessa puurretaan vuodesta toiseen yksin ja saadaan ansaittu tulos. Joukkuekaveri ei tee puolestasi maalia.

Arto Vainio, kehonrakentaja-klarinetisti
Vainio soittaa lähes kaikissa Kansallisoopperan produktioissa. Tällä hetkellä meneillään on CircOpera. Sitä ennen vuorossa oli Elektra.Mike Sirén

Kansallisooppera on Vainiolle unelmien työpaikka, sillä orkesterilaiset soittavat montussa, lähes suojassa yleisön katseilta.

– Jotkut vaihtavat lavalla esiintyvään sinfoniaorkesteriin, jotta pääsisivät parrasvaloihin. Kokevat, että oopperalla vain solistit huomataan. Minä tykkään nimenomaan siitä, että saan tehdä työni rauhassa niin hyvin kuin osaan.

Kisamenestyksen myötä salikaverit ehdottivat kuntosalilla soivan raskaan rockin vaihtamista klassiseen musiikkiin yhdeksi päiväksi Vainion kunniaksi. Olivat huomanneet, että tulokas hilaa rautaa painovoimaa vastaan Peltorit päässään. Ongelma saattoi olla musiikkityylissä?

Vainio kieltäytyi kunniasta. Kuulosuojaimet ovat korvilla siksi, että klarinetisti nauttii hiljaisuudesta.

Nälviminen antoi kipinän

Vainio aloitti klarinetinsoiton yhdeksänvuotiaana. Nuori poika sai kokea saman kuin monet muutkin nuoret klassisen musiikin harrastajat: olo oli ulkopuolinen. Kiusaaminen alkoi yläasteella.

– Soitin klarinettia ja olin muutenkin hyvä koulussa. Lisäksi olin yläasteikäisenä vähän pullukka. Ei tarvinnut olla paljon ylimääräistä, että jo haukuttiin. Ei siitä mitään traumoja jäänyt, mutta se saattaa olla yksi syy, miksi olen nyt tässä kunnossa. Silloiset kiusaajat ovat tällä hetkellä ehkä vähän korkeammalla rasvaprosentilla liikkeellä kuin minä, hän naurahtaa.

Arto Vainio harjoittelee 16.9.2017
Vainio käyttää treenatessaan kuulosuojaimia, koska muusikko nauttii hiljaisuudesta.Retu Liikanen / Yle

Lukioon mentäessä Vainion olemus oli jo sporttisempi.

– Teini-ikäisenä herää tyypillisesti ajatus, että miten tulisi kovemmaksi jätkäksi. Olin niin ujo, että hankin kotiin käsipainot. Yllättävän pitkälle pääsee käsipainoilla ja levytangoilla. Ei tarvita krominkiiltoisia hilavitkuttimia, vaatimattomalla kotisalillaan vuosikymmenet treenannut bodari kertoo.

Nykyään Vainio on sinut sekä ammattinsa että elämäntapaharrastuksensa kanssa. Kun oopperalaiset kokoontuvat tauolla lounasravintolaan, Vainio menee syrjään syömään "kummallisia eväitään". Päivittäiseen ruokavalioon kuuluu kilo raakaa luomujauhelihaa – yleensä lusikalla suoraan eväsrasiasta nautittuna. Kun kollegat lähtevät esityksen jälkeen baariin, Vainio suuntaa salille.

– On aivan sama, mitä muut ajattelevat.

Kehonrakentaja ballerinan sijaisena

Tiistaina Vainio on ensimmäistä kertaa klassisen musiikin konsertissa kehonrakentajan roolissa. Hän esiintyy Avantin Hyvinvointitaide–Pahoinvointitaide-konsertissa aivan kuten kehonrakennuskilpailujen vapaaohjelmassa keinoväreineen päivineen. Taustalla soi Tshaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin tunnetuimpiin kohtauksiin kuuluva Sokerihaltijattaren tanssi.

Vainio poseeraa esimerkkinä ihmisestä, joka ei käytä ruokavaliossaan lainkaan sokeria. Lyhyistä kohtauksista koostuvan, Jaakko Kuusiston johtaman ja Pasi Heikuran juontaman konsertin tarkoitus on herättää ajatuksia hyvinvointimusiikista. Taustalla on kriittisen kysyvä suhtautuminen uudehkoon termiin ja sen käyttötarkoituksiin.

Idean takana on Avantin taiteellinen johtaja, klarinetisti Kari Kriikku, joka opetti Vainiota aikanaan Sibelius-Akatemiassa.

– Päätin lähteä mukaan konserttiin, vaikka kisoihin on enää kolme viikkoa aikaa. Ajattelen tällä olevan symbolista arvoa. Kehonrakennus on viimeinkin salonkikelpoista. Aiemmin laji on ollut pienen piirin kummallinen alakulttuuri, jota musiikin maisterin ei ole ollut sopivaa harrastaa.

Steroidit tai tinkimätöntä työtä

Vainion sokeriton ja askeettinen ruokavalio saattaa olla tie hyvinvointiin, mutta kilpakehonrakennus on äärimmäisyyksien taidetta.

– Silloin mennään rajoille ja kidutetaan loppuun asti treeneissä. Ei sellainen välttämättä pelkästään edistä terveyttä.

Arto Vainio, kehonrakentaja-klarinetisti
Kun oopperalaiset käyvät esityksen jälkeen lasillisella, Vainio lähtee salille. Mike Sirén

Monet kilpakehonrakentajat ovat kertoneet käyttävänsä anabolisia steroideja, jotka Kansainvälinen Olympiakomitea kielsi vuonna 1974. Aineiden väärinkäytöllä voi olla vakavia terveysvaikutuksia.

Vainio haluaa esimerkillään osoittaa, että kovalla työllä ja päämäärätietoisuudella kaikki on mahdollista.

– On sääli, että aineet aina liitetään lajiin. Jos teet alalla kuin alalla 30 vuotta tinkimättömästi töitä, niin voit sääntöjenkin puitteissa päästä huikeisiin tuloksiin – sellaisiin, joihin en olisi itsekään uskonut pääseväni, Vainio toteaa.

Avantin Hyvinvointitaide–Pahoinvointitaide-konsertti Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa tiistaina 20. syyskuuta klo 19.

Korjattu 20.9. klo 9.55 Avantin konsertin nimi: Hyvinvointitaide–Pahoinvointitaide.

Arto Vainio harjoittelee 16.9.2017
– Kehonrakennus perustuu illuusioon. Kyse on siitä, miltä lihakset näyttävät, sanoo Vainio.Retu Liikanen / Yle