Kotimurrot rantautuneet Pohjois-Karjalaan – poliisi huolissaan rikosryppäistä

Joensuussa yhdessä kaupunginosassa on tehty jo kolme erillistä murtosarjaa omakotitaloihin.

Asuntomurto
Rikollisliigojen tiedustelijat merkitsevät sopivia murtokohteita muun muassa teipinpaloilla.
Rikollisliigojen tiedustelijat merkitsevät sopivia murtokohteita muun muassa teipinpaloilla.Matti Myller / Yle

Asuttuun asuntoon murtautuminen on ollut Pohjois-Karjalassa tähän saakka melko harvinaista. Yksittäisiä murtoja koteihin tapahtui satunnaisesti.

Tänä vuonna ilmiö on rantautunut itäiseen maakuntaan. Esimerkiksi Joensuun Karsikon kaupunginosassa on tehty jo kolme asuntomurtorypästä.

– Tästä ilmiöstä on syytä olla huolissaan. Poliisi ainakin on, rikoskomisario Taija Kostamo Itä-Suomen poliisista sanoo.

Maaliskuussa yhden viikonlopun aikana Karsikon asuinalueella murtauduttiin neljään omakotitaloon, joista vietiin lähinnä koruja ja rahaa.

Heinäkuussa Karsikossa murtauduttiin viiteen omakotitaloon yhden viikonlopun aikana.

Syyskuun puolivälissä Karsikossa tehtiin jo kolmas murtorypäs. Neljään omakotitaloon murtauduttiin asukkaiden ollessa poissa kotoaan.

Tapaukset ovat tutkinnassa. Tekijöitä ei ole saatu kiinni.

Poliisin mukaan murtojen tekotapa vaikuttaa samanlaiselta, mutta tapauksia ei ole täysin aukottomasti yhdistämään toisiinsa.

Tapaukset vaikuttavat siltä, että taloja on seurattu, koska varkaat ovat osanneet iskeä silloin, kun talonväki ei ole ollut paikalla.

– Pienikin tieto tai havainto voi olla poliisille tärkeä tapauksien selvittämiseksi, rikoskomisario Taija Kostamo toteaa.