Kaasupakattu kaalikääryle kulkee vanhuksen lautaselle satojen kilometrien päästä

Viikon kotiaterialounaat kulkevat kustannustehokkaasti vanhuksen kynnykselle vaikka toiselta puolen Suomea.

Kotimaa
Kaalikääryleen matka Naantalista
Seniori Ateria kuljettaa kylmiä ruokia vanhuksille esimerkiksi Itä-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Keskiviikkona 21.9. syötiin kaalikäärylettä.

Vanhusten ruokia kuskataan Suomessa jopa satoja kilometrejä. Kylmänä toimitettavat valmisruuat ovat kasvattaneet suosiotaan ja todennäköisesti vanhuksen ovelle kuljetettavia pakkauksia suositaan tulevaisuudessa yhä enemmän, kun ikäihmisten halutaan pärjäävän kotona mahdollisimman pitkään.

Seniori Ateria Oy toimittaa 5 000–7 000 ateriaa ympäri Suomea viikoittain. Yritys toimittaa viikon ruuat asiakkaille kerran, kaksi viikossa. Naantalilaisyritys tekee ja pakkaa ruuat, jotka sitten toimitetaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalle.

*– *Me toimitamme ruuan esimerkiksi kaupungille. Kaupunki toimittaa ruuat eteenpäin, esimerkiksi alihankintana Postin tai muun yrityksen kautta, kertoo Seniori Aterian yrityksen perustaja Lassi Nurmela.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa toistasataa vanhusta saa ruokansa alkuviikosta. Ruoka toimitetaan Kaurialan koulun keittiöön sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ateriat jatkavat matkaansa tiistain ja keskiviikon aikana, kun Posti toimittaa lounaat asiakkaiden oville. Vanhukselle ateria maksaa 8,10 euroa.

– Kustannustehokkuus tulee siitä, kun useampi ateria pystytään tuottamaan ja kuljettamaan yhtä aikaa kotiin.

Sote suosii valmisruokia

Kunnissa on ryhdytty organisoimaan kotiruokapalveluita, sillä iäkkäiden kotona asumista halutaan tukea mahdollisimman pitkälle, sanoo Fazerin julkisten asiakkuuksien johtaja Tuula Lasander. Fazer osti vuoden vaihteessa Seniori Aterian ja toimittaa lisäksi lämpimiä aterioita esimerkiksi Järvenpäässä ja Kuopiossa.

Koko senioriruokamarkkina on Fazerin arvioiden mukaan 300 miljoonaa euroa, ja luku tulee kasvamaan, kun yli 75-vuotiaiden määrä lähes tuplaantuu 15 vuodessa, kirjoittaa Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

– Sanoisin, että kunnat ovat siirtymässä tähän. Monesti kunnat tekevät kuumana toimitettavia aterioita itse. Minulla on se käsitys, että kylmät ateriat ovat lisääntyneet ja lisääntyvät edelleen, sanoo Lasander.

Kaalikääryle kaasupaketissa.
Sisällysluettelo ja mikro-ohjeet ovat kaasupakkauksessa kovin pienellä präntillä.Yle

Ikäihmisten määrä kasvaa, ja samalla kunnilla on toive vanhusten pärjäävän kotona yhä pidempään, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Eila Järvenpää. Muihin asumismuotoihin päätyvät vain todella huonokuntoiset.

– Näyttäisi siltä, että sote-kiemuroissa kunnat ja kuntayhtymät päätyvät vanhusten palvelujen toimittamiseen enenevässä määrin kotiin. Isoin asia on minusta se, että kukaan ei ehkä tiedä, syökö kotonaan yksin asuva vanhus päivittäin. Ja jos ei syö, toimintakyky heikkenee aika nopeasti.

Hiilidioksidi-typpi takaa 13 päivän säilyvyyden

Ruokien pakkauksessa ruoka jäähdytetään nopeasti heti kypsennyksen jälkeen. Se pakataan suojakaasuun, joka mahdollistaa sen, ettei ruuassa tarvitse käyttää lisäaineita.

Kaasuun pakattu kylmäateria säilyy jopa 13 päivää. Kylmänä toimitettu ateria on asiakkaalle helpompi kuin lämpimänä toimitettu ateria, sillä sen voi jakaa osiin tai säilyttää jääkaapissa, kun taas lämmin ateria on syötävä heti, sanoo Nurmela Seniori Aterialta.

– Suojakaasu tekee myös sen, että rasvat eivät pääse hapettumaan tai mikrobit kasvamaan.