Helsingin Asema-aukion pahoinpitely: Tämä tiedetään nyt

Kokosimme alle tuoreet tiedot siitä, mitä Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä tällä hetkellä tiedetään.

Helsingin asema-aukiolla pidettiin muistotilaisuus 18. syyskuuta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Helsingin rautatieaseman edustalla pahoinpideltiin 28-vuotias mies toissa viikon lauantaina. Mies menehtyi vammoihinsa Meilahden sairaalassa vajaa viikko myöhemmin, viime perjantaina.

Eilen sunnuntaina Helsingin poliisi kertoi ottaneensa kiinni vuonna 1990 syntyneen miehen pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltynä. Mies oli ilmoittautunut poliisille itse.

Asema-aukiolla oli pahoinpitelyn aikana käynnissä kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaus. Poliisin mukaan pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty oli mukana mielenilmauksessa, ja hän kuuluu Vastarintaliikkeen perustajiin.

Tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf kertoi Ylen haastattelussa tänään maanantaina, että poliisilla on tarkka kuva siitä, miten tapahtumat etenivät.

Kruskopfin mukaan uhri oli kävellyt yhden Vastarintaliikkeen lippua pidelleen miehen eteen, sylkäissyt maahan ja jatkanut matkaansa. Tutkinnanjohtajan mukaan tilanteessa "oli ollut jotain sanankäyttöä". Sen jälkeen epäilty oli juossut uhria kohti ja potkaissut häntä voimakkaasti rintaan, jolloin uhri oli kaatunut maahan ja lyönyt päänsä. Kruskopf sanoi myös, että poliisin käsityksen mukaan uhri kuoli sairaalassa potkun seurauksena saamaansa kallovammaan.

Poliisi päättää huomenna tiistaina, vaaditaanko epäiltyä vangittavaksi.

Pahoinpitelyn jälkeen uhri oli toimitettu sairaalaan, mistä hänet kotiutettiin torstaina. Seuraavana päivänä uhri hakeutui uudelleen sairaalaan, missä hän menehtyi. Poliisi ei vielä osaa sanoa, selvitetäänkö rikostutkinnan keinoin myös uhria hoitaneiden lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan toimintaa.

– Me teemme tämän tutkinnan ensin valmiiksi ja pohdimme tuota sitten, Kruskopf sanoi Ylelle.

Väkivalta tuomittu laajalti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tänään maanantaina pitävänsä  tärkeänä, että väkivaltaan kannustavien järjestöjen laillisuus selvitetään läpikotaisin. Sipilä ilmoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) tuomitsevansa väkivallan, rasismin ja vihapuheen kaikissa muodoissaan.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti lyhyessä blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) tuomitsevansa väkivallan.

Tapausta tänään maanantaina Ylelle kommentoineen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä väkivaltaiset äärijärjestöt pitäisi kieltää.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan suuri ongelma on, että väkivaltaisten ryhmittymien uhkaan ei ole suhtauduttu Suomessa asian vaatimalla vakavuudella.

Moni poliitikko otti tapaukseen kantaa jo eilen sunnuntaina. Esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti blogissaan, että tapauksen pitäisi pysäyttää kaikki suomalaiset. Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kirjoitti Facebook-päivityksessään tuomitsevansa äärioikeistolaisen väkivallan. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan painotti, että uusnatsien toimintaan voitaisiin puuttua jo nykylainsäädännöllä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi eilen, että väkivaltaisten äärijärjestöjen toiminnan laillisuus arvioidaan uudelleen.

Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan järjestäytyneen rasismin kirjaaminen rikoslakiin saattaisi estää Asema-aukion surman kaltaiset tapahtumat jatkossa.

_Juttua muokattu 17.10. 2017 klo. 18.32. Poistettu tieto uhrin tarkasta kuolinpaikasta. Juttua muokattu 20.10. 2017 klo. 10.12. Faktantarkistuksen jälkeen palautettu tieto, jonka mukaan Jmi Karttunen kuoli Meilahden sairaalassa. Karttunen oli palautettu kotiin, mutta hänen tilansa heikkeni ja potilasi vietiin ambulanssilla sairaalaan.  _