Kirurgisten leikkausten keskittämisaikeet eivät merkitse Länskälle suuria muutoksia

Länsi-Pohjan keskussairaalassa esimerkiksi suurin osa syöpäleikkauksista tehdään jo muualla. Sairaalassa tulee jatkossakin toimimaan kirurgiapäivystys sekä sisätauti- ja tehohoitopäivystys, vaikka synnytyksetkin loppuisivat sairaalasta.

kirurgia
Sairaala.
Iines Jakovlev / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt kirurgisten leikkausten keskittämistä. Ylen tietojen mukaan kirurgisia leikkauksia ehdotetaan keskitettäväksi. Esimerkiksi rintasyöpä- ja tekonivelleikkauksia tehtäisiin vain kahdessatoista laajan päivystyksen sairaalassa.

Suunnitelmat eivät merkittävästi vaikuta Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaan, sillä esimerkiksi suurin osa syöpäleikkauksista tehdään jo muualla. Isoin muutos tulee yöaikaiseen toimintaan, jos synnytyksille ei saada poikkeuslupaa.

Tästä me voidaan sitten myös varsin turvallisesti tinkiä.

Juha Kursu

– Jos meillä ei ole poikkeuslupaa synnytyksiin, niin synnytykset muuttuvat ja sitä kautta meidän kirurgianpäivystys todennäköisesti ja tulevaisuudessa tulee muuttumaan siten, että meillä yöaikaiset kirurgiset toimenpiteet loppuvat, sanoo johtaja ylilääkäri Juha Kursu Länsi-Pohjan keskussairaala.

– Meillä pitää olla valmius hätätoimenpiteeseen ja se edellyttää, että meillä on täällä saatavilla erikoislääkäreitä kirurgialla ja myös leikkaussalihenkilökuntaa saatavilla, jos on kiire.

Kursu sanoo, että sairaalassa on aikaisemmin jo mietitty yöllisestä toimenpidevalmiudesta luopumista, koska sille on hyvin vähän käyttöä.

– Tästä me voidaan sitten myös varsin turvallisesti tinkiä, Kursu toteaa.

Päivystys sairaalassa jatkuu

Kursu vakuuttaa, että keskussairaalassa saa tulevaisuudessakin hyvää ja nopeaa hoitoa, sillä sairaalassa tulee jatkossakin toimimaan kirurgiapäivystys sekä sisätauti- ja tehohoitopäivystys.

– Tapahtui mitä tahansa, vaikka synnytykset loppuisivat, niin edelleen me tarvitsemme päivystystä. Alueen asukkaat, sydänpotilaat, aivohalvauspotilaat, kuin infektiopotilaatkin tarvitsevat nopeaa hoitoa ja se annetaan omassa talossa.

– Eli en ole huolissani tämän talon kohtalosta myöskään jatkossa, Kursu kiteyttää.