1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhan aseman suosio yllätti – pieteetillä entisöity idylli houkuttelee keskelle korpea

Viimeinen matkustajajuna pysähtyi Pulsan asemalla 40 vuotta sitten. Nykyisin asemalla on vuosittain lähes 20 000 kävijää.

Yläkerran sininen kamari on Petra Karjalaisen lempihuone. Kuva: Yle/ Ulla Ylönen

Pulsan aseman pihapiirissä on maalattu pitkin kesää, ja rakennetaan taas. Punamullatun ulkorakennuksen ovet ovat levällään. Timpuri ottaa terassilla mittoja.

– Jouluksi tähän avataan uusi näyttely- ja myyntitila, ensi kesänä asiakkaat voivat istuskella terassilla, kertoo Pulsan aseman emäntä ja toimitusjohtaja Petra Karjalainen.

Lappeenrantalaisten portti maailmalle

Vuonna 1869 valmistunut Pulsan asema oli aikoinaan lappeenrantalaisten portti suureen maailmaan. Kiskot veivät Pulsasta Pietariin ja Helsinkiin.

Viimeinen matkustajajuna pysähtyi Pulsassa vuonna 1977. Nykyisin tavarajunat ja Venäjälle menevät pikajunat kiitävät Pulsan ohi huimaa vauhtia.

Aseman lakkauttamisen jälkeen pihapiiri sai rapistua rauhassa, kunnes sinne perustettiin päihdeongelmaisten hoitokoti. Kun sen toiminta loppui, seisoi asema tyhjillään siihen asti, kunnes Petra ja Lasse Karjalainen muutama vuosi sitten ostivat myynnissä olleen tilan. Sitä ennen he olivat jo muuttaneet kivenheiton päähän Lassen lapsuusmaisemiin.

Kauniita tavaroita ja majoitustilaa

Parin vuoden aikana Karjalaisten perheyritys on kunnostanut asemarakennuksen ja rautatieläisten asuintalot. Pulsan asemalla toimivat kahvila ja sisustuskauppa. Pihapiirin muut rakennukset palvelevat bed & breakfast –toiminnan majoitustiloina.

Pulsan asema on sekä Karjalaisten bisnes että elämäntyö, jonka tavoitteena on säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi määritellyn alueen talot, pihapiiri ja alueen omaleimaisuus.

"Sijainti on toisarvoinen"

Aseman suosio on yllättänyt Karjalaiset.

– Ensimmäisenä vuonna täällä kävi yli 10 000 asiakasta. Tänä vuonna menee 20 000:n kävijän raja rikki, kertoo Petra Karjalainen.

Pulsan aseman tapauksessa asiakkaat ja tuotevalikoima ovat kohdanneet oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Sijainti yli 20 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta ei ole ongelma.

– Sijainti on oikeasti toisarvoinen. Tärkeää on se, mitä on tarjolla, miten palvellaan ja miltä paikka näyttää, Petra Karjalainen sanoo.

Asiakkaat ihastelevat kaunista ympäristöä ja paikan visuaalista ilmettä. Vastikään asema valittiin Positiivisimmaksi lappeenrantalaiseksi.

Kasvua harkituissa rajoissa

Vaikka yrityksen suosio ja kävijämäärät nousevat koko ajan, eivät Karjalaiset suunnittele suuria laajennuksia. He haluavat pitää Pulsan aseman toiminnan tolkun rajoissa. Kasvu ei saa olla holtitonta.

– Jos pyörittelet pientä lumipalloa lumiukoksi eli haluat tehdä sitä pikkuhiljaa isommaksi, niin voit kuitenkin päättää, miten iso lumiukosta tulee. Meidän ajatuksemme on tehdä asemaa hyvin harkitusti isommaksi. Liian isoksi emme sitä halua, koska nämä puitteet eivät sellaista kestä, Karjalainen sanoo.