1. yle.fi
  2. Uutiset

Vieremän tuulivoimapuisto vastatuulessa – hanketta kaadetaan nyt myös suden avulla

Vieremän tuulivoimapuiston vastustajien mielestä susia ja metsäpeuroja ei ole otettu riittävästi huomioon tuulivoimapuiston vaikutuksia arvioitaessa. Kaavaehdotuksesta on tehty yhteensä 64 muistutusta.

Vieremä
Tuulivoimamyllyjä havainnekuvassa
Tältä näyttäisi suunniteltu tuulivoimapuisto Rotimon Patoniemestä katsottuna. Etäisyyttä kuvan myllyihin on noin kolme kilometriä.Maisema-arkkitehtitoimisto Väyrynen

Maatilayrittäjä Raimo Leinonen on yksi mielensä pahoittaneista vieremäläisistä. Metsähallitus on suunnitellut Vieremän Murtomäkeen 22 myllyn tuulivoimapuistoa, jonka pelkät havainnekuvat ovat järkyttäneet lähiseudun asukkaita.

– Jos rupeaa katsomaan aamuaurinkoa, ja siellä vispilät heiluvat, ja sitten illalla nukkumaan mennessä katsoo ulos, ja siellä ne edelleen heiluvat ja vilkut näkyvät siellä, niin se on yhtä hullunmyllyä, Leinonen puuskahtaa.

Leinonen on varma, että myös tuulivoimaloiden aiheuttama ääni on omiaan laittamaan ihmisen sekaisin.

– Kyllä silloin on parempi lähteä muualle.

Kaavaehdotus aiheutti 64 muistutusta

Tuulivoimapuiston kaavoitus on edennyt jo ehdotusvaiheeseen. Määräaikaan eli elokuun loppuun mennessä kunnanvirastoon tuli yhteensä 64 muistutusta. Uusi ja vielä koeajalla oleva kunnanjohtaja Mika Suomalainen asettaa sanansa varovasti.

– On siellä varmaan joitakin asioita, joita pitää tarkastella uudestaan. En osaa nyt sanoa, mitä toimenpiteitä tämä tulee aiheuttamaan.

Tuulivoimapuistosta voisi hänen mukaansa tulla kunnalle kiinteistöverotuloja 150 000 euroa vuodessa. Kunnanjohtajan mielestä kuntalaisten on kuitenkin saatava ilmaista huolensa.

– Päätös tehdään faktoihin perustuen, hän lupaa.

"Yksi Suomen huonoimpaan paikkaan suunnitelluista tuulipuistoista"

Faktat ovat juuri sitä, jota hankkeen vastustajat ovat kilvan etsineet ja mielestään nyt myös löytäneet: suunnitellun tuulivoimapuiston liepeillä on tehty havaintoja Pohjois-Savossa harvinaisesta metsäpeurasta.

Alueella erilaisia selvityksiä tehneen helsinkiläisen biologin Juha Kinnusen mukaan tuulimyllyjen vaikutuksesta metsäpeuraan ei ole vielä kunnon tutkimusta. Hän vertaa metsäpeuraa kuitenkin poroon, johon tuulivoimalalla on tutkimusten mukaan selkeästi kielteinen vaikutus.

– Ne välttelevät niitä, eivätkä lisäänny sellaisilla pakoilla. Vaikutus on selvä, hän toteaa.

Kinnunen itse kannattaa tuulivoimaa, mutta ei siihen paikkaan, johon myllyjä on Vieremällä suunniteltu.

– Tämä on yksi koko Suomen huonoimpaan paikkaan suunnitelluista tuulipuistoista. Täällä oleva luonto on niin arvokas, että se pitäisi ottaa huomioon. Mutta jos se otettaisiin huomioon, ei tänne todennäköisesti tulisi tuulipuistoa.

Vastustajille kelpaa nyt myös susi

Susi on tähän saakka aiheuttanut ristiriitaisia tunteita Ylä-Savossa, mutta nyt siitä on tullut tuulipuistohankkeen vastustajille käyttökelpoinen ase. Suurpedot välttelevät tuulipuistoja, eikä suden uskota tekevän tässä poikkeusta.

Suden hyvinvointi onkin nyt alkanut kiinnostaa, tunnustaa maatalousyrittäjä Jouni Savolainen.

– Murtomäki on olennaisesti susien reviirialuetta, ja myös niille tulee muutto eteen, jos tällainen voimalahanke toteutuu.

– Jos susi on meidän puolella, niin eihän sitä voi silloin moittia, Savolainen hymyilee.

Kaavapäätös loka–marraskuussa

Tuulipuistokaavan on tarkoitus tulla Vieremän kunnanvaltuuston käsiteltäväksi loka–marraskuussa. Raimo Leinosen laskujen mukaan enemmistö valtuutetuista on tuulivoimaa vastaan.

– Toivonkipinä on melko korkealla, tulevaisuus näyttää hyvälle.

Kunnanjohtaja Mika Suomalainen ei sen sijaan halua vielä arvailla lopputulosta.

– On tärkeää, että tuulivoimaa kokeillaan erilaisissa olosuhteissa ja paikoissa ja annetaan sille mahdollisuus kehittyä entistä tehokkaammaksi ja paremmaksi energiamuodoksi. Mutta se, tapahtuuko se Vieremällä, jää nähtäväksi.

Lue seuraavaksi