Bernerin Finavia-viestit näyttävät tulleen yksityispuhelimesta – Rikkoo valtioneuvoston omaa turvallisuusohjetta

Viestintäministerin julkistamat Finavia-tekstiviestit on lähetetty Soneran liittymästä. Valtionhallinnon virkapuhelimien operaattori on Elisa.

politiikka
Anne Berner
Anne Berner kommentoi Finavian asioita 31. toukokuuta 2016. Petteri Paalasmaa / AOP

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti viime keskiviikkona Finavian johdannaissotkuun liittyviä tekstiviestejä. Viestittely käytiin Bernerin ja Finavian entisen hallituksen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen välillä syksyllä 2015.

Viime viikolla Yle uutisoi, että viestien salaisiksi tarkoitetut mustatut osat sai helposti esiin. Ministeriö perusteli tuolloin kömmähdystä inhimillisellä virheellä.

Mutta julkistetuista viesteistä selviää lisäksi, että ne on lähetetty Soneran liittymästä, mikä viittaa yksityispuhelimen käyttöön. Valtionhallinnon – niin kansanedustajien kuin ministereidenkin – virkapuhelimissa on Elisan liittymä.

Yksityispuhelimen käyttö virka-asioissa puolestaan on kielletty valtioneuvoston omissa turvaohjeissa.

Svenska Yle kysyi ministeri Berneriltä, mitä puhelinta tämä käytti viesteissään Tiuraniemelle. Ministeri Berner totesi keskustelleensa asiasta valtioneuvoston kanslian tietoturvallisuuspäällikön Juha Ilkan kanssa ja ohjasi kysymykset hänelle.

Myöskään Juha Ilkka ei suoraan vahvista Bernerin toimineen virheellisesti.

– En halua avata (ministerin kanssa käydyn) keskustelun sisältöä, mutta voin kertoa, että keskustelimme asiasta ministeri Bernerin kanssa aamulla. Siltä osin asia on kunnossa, Juha Ilkka sanoi.

Ilkan mukaan Bernerin kanssa on käyty rakentavassa hengessä keskustelu siitä, miten tämän työtä voidaan tukea tietoturvakysymyksissä.

– Onko hän siis käyttänyt yksityispuhelintaan, kuten Finavia-viesteistä voi päätellä?

– Miten tämän nyt muotoilisi... kuten julkistetuista viesteistä näkyy, ne on lähetetty Soneran verkossa, tietoturvallisuuspäällikkö Juha Ilkka vastaa Svenska Ylelle.

Ilkan mukaan hänellä ei ole tietoa siitä, että Berner olisi muutoin käyttänyt yksityisiä viestintälaitteita virkatehtävissään. Myöskään muita ministereitä ei ole hänen mukaansa tarvinnut säännöistä muistuttaa.