Maidon rasvat eivät välttämättä sydänriski – kasvirasvat silti parempi vaihtoehto

Maitotuotteiden syöminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan automaattisesti suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä, vaikka ne sisältävät myös haitallisia rasvoja.

terveys
Roiskahduksia maitolasissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Maitotuotteista saatavat rasvat eivät tuoreen tutkimuksen perusteella välttämättä suurenna sydänriskejä samalla lailla kuin muut eläinperäiset rasvat. Ne eivät silti ole yhtä terveellisiä kuin kasvirasvat, tulokset osoittavat.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat kolmen tutkimuksen ja yhteensä yli 180 000 naisen ja 44 000 miehen kaksikymmentä vuotta kestäneeseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein.

Verrattuna energiamäärältään samaan määrään hiilihydraatteja maitorasvat eivät suurentaneet riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin tai aivoverenkierron häiriöihin. Riskit sen sijaan suurenivat, jos maitorasvoja vaihtoi muihin eläinperäisiin rasvoihin.

Kun maitorasvoja vaihtoi monityydyttymättömiin rasvoihin, joita saa kasvi- ja kalaöljyistä, sairastumisriskit puolestaan pienenivät.

Tutkimuksen havainnot viittaavat siihen, ettei maitotuotteiden syöminen automaattisesti suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä, vaikka ne sisältävät myös haitallisia rasvoja. Kaikista parasta kuitenkin olisi lisätä terveellisiksi tiedettyjen kasvi- ja kalarasvojen käyttöä ja vähentää muita rasvoja.

Lähteet: Duodecim