1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Soldiers of Odinilla on nimikkopitsa etnisen ravintolan listalla – kävimme kysymässä, miksi

Oululaisen ravintolan menusta löytyy S.O.O. -niminen pitsa. Työntekijöiden mukaan nimikkopitsan taustalla on kanta-asiakkuus, ei aatemaailma.

Gepappila nimeää aterioita kanta-asiakkaiden mukaan. Kuva: Yle Oulu

Katupartiointijärjestö Soldiers of Odin Finland kertoi Facebook-sivullaan ja Puskaradio Oulussa olevansa hyvissä väleissä oululaisen pitserian kanssa. Välivainiolla sijaitseva Gepappila-niminen pitseria on ottanut listalleen S.O.O. -nimisen pitsan.

Asiakkaanamme on paljon lestadiolaisia. Voisin tehdä myös heille oman pitsan.

– He ovat olleet monta vuotta kanta-asiakkaitamme, kertoo murtaen suomea puhuva ulkomaalaistaustainen työntekijä. Hän haluaa pysyä haastattelussa anonyymina, eikä hän myöskään halua itseään kuvattavan.

– S.O.O:n nimikkopitsan taustalla on enemminkin kanta-asiakkuus kuin heidän aatemaailmansa. He käyvät täällä perheidensä kanssa ja halusivat oman pitsan, lisää suomalaisnainen, joka hänkin haluaa pysyä nimettömänä.

Kaupunki perunoiden nimenä

Työntekijä selostaa, että tarjottavien nimeämisen taustalla on tarinoita.

– Tällä seudulla ja meidän asiakkaanamme on paljon lestadiolaisia. Voisin tehdä myös heille oman pitsan. Se on ihan normaalia, mies kertoo ja lisää, että oululaiset taksinkuljettajat ovat myös saaneet oman nimikkotarjottavan.

– Irakissa on iso kaupunki nimeltä Ninwe. En kirjoita listalle "lohkoperunat", vaan Ninwe, mies taustoittaa annosten nimeämistä ja jatkaa, että pitsan nimenä voisi olla vaikkapa linja-auto.

Yle Oulun toimittaja kertoo miehelle, että Soldiers of Odin ryhtyi partioimaan eri kaupunkien kaduilla viime syksynä turvapaikanhakijoiden saapumisen yhteydessä. Ryhmittymä haluaa taata turvallisuutta, koska ulkomaalaisia tuli tuolloin runsaasti.

Oululaispitseriassa halutaan kunnioittaa asiakasta, jos asiakas kunnioittaa työntekijöitä. Kuva: Yle Oulu

– Minun mielestäni kaikki on ihmisestä, ei mistään porukasta kiinni. Kun olen täällä töissä, niin olen kaikille ystävällinen. Kun asiakkaat kiittävät, niin he kunnioittavat minua ja minä kunnioitan heitä.

Soldiers of Odinin Facebook- sivuilla korostetaan, että islam on huono asia.

– Me olemme kristittyjä, mies painottaa. Hänen mielestään asiassa ei ole millään tavalla kyse uskonnosta.

– Pitsa on pitsa ja ruoka on ruoka, nainen toteaa.